[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]
C3_WRC_Mexico

KRIS MEEKE ÉS PAUL NAGLE MEGSZEREZTÉK A CITROËN C3 WRC ELSŐ GYŐZELMÉT!

Kris Meeke et Paul Nagle a Mexikói Rali utolsó versenynapján is (szinte végig) szilárdan tartotta formáját és a kormányt. A Citroën Total Abu Dhabi WRT pilótái – egy néhány kanyarral a Power Stage célja elõtt tett váratlan „kitérõ” ellenére is – megszerezték a C3 WRC legelsõ gyõzelmét!

Az utolsó versenynap programjában már csak két gyorsasági szakasz szerepelt: a La Calera (32,96 km) és a derra-madero-i Power Stage (21,94 km).

 Ahogy az autók elhagyták a szervizparkot, ismét eleredt az esõ. A Citroën Total Abu Dhabi WRT klán tagjai eltérõ döntésre jutottak abroncs-ügyben. Kris Meeke négy lágy Michelin LTX Force mellé két kemény gumit választott, Stéphane Lefebvre pedig hat lágy abronccsal indult útnak.
Az utolsó elõtti felvonásban Kris Meeke ötödször autózott abszolút idõt a hétvégén. Ezzel 6’’3 másodperccel növelte elõnyét Sébastien Ogier elõtt; Stéphane Lefebvre pedig szintén remekelt egy harmadik legjobb idõvel.
Az egész csapat lélegzetvisszafojtva várta a TV-ben is élõben közvetített Power Stage szakaszt. És nem is csalódtak… A cél elõtt alig néhány kanyarral azonban a brit versenyzõ Citroën C3 WRC-je egy hosszú jobbkanyarban lecsúszott a pályáról és… egyszer csak a nézõk út mentén parkoló autói között találta magát!
 Krisnek azonban sikerült megõriznie hidegvérét, visszatalálnia a pályára és – 13’’8 mp-et megõrizve elõnyükbõl – célba érnie.
A hatalmas ijedség után az egész fõhadiszállás hatalmas örömujjongásban tört ki, és hosszasan ünepelte a leóni szervizparkba visszatért gyõzteseket.
A Kris Meeke és Paul Nagle alkotta duó ezzel negyedik WRC-gyõzelmének örülhetett: korábban a 2015-ös Argentin, illetve a 2016-os Portugál és Finn Ralin diadalmaskodtak. A Citroën márka pedig immár 97. gyõzelmét ünnepelhette a rali-világbajnoki sorozatban.

 Yves Matton, a Citroën Racing igazgatója
„Szinte hihetetlen, ami a Power Stage-en történt, pedig volt már ilyesmire példa korábban is. Hatalmas volt a zûrzavar, a fedélzeti kamerák szerint az autó jócskán elhagyta a pályát, a nyomkövetõ viszont azt mutatta, hogy továbbra is mozgásban van. Amikor aztán áthaladt a célvonalon, a hihetetlen izgalmak után örömujjongásban törtünk ki. Ezzel az elsõ gyõzelemmel sikerült bebizonyítanunk, hogy a C3 WRC remek ’alapanyag’, és hogy a Citroën Racing kiváló munkát végzett a fejlesztés során. Mostantól kicsit nyugodtabban menetelhetünk elõre.”

Kris Meeke
„Attól tartok, még jó párszor el kell majd mesélnem ezt a történetet… Bánom ezt a hibát, az autó a nagy kompressziót követõen kisodródott, de végül szerencsénk volt. Megpróbáltam mielõbb visszatalálni a pályára, mert tudtam, hogy még nyerhetünk. De a lényeg, hogy ezzel az elsõ gyõzelemmel megmutattuk, milyen potenciál rejlik a Citroën C3 WRC-ben. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra ezért az eredményért.” 
 
Stéphane Lefebvre
„Rengeteget tanultunk ebbõl a hétvégébõl. A tizenegyedik helyrõl ma például sikerült úgy elkapnom a ritmust, mint az éllovasoknak. Gratulálok Krisnek, Paulnak és az egész csapatnak, ez a gyõzelem igazi nagy esemény a Citroën Racing életében.”
 

TABELLA

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY

1. Meeke / Nagle (Citroën C3 WRC) 3h22’04’’6
 2. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +13’’8
 3. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +59’’7
 4. Tanak / Jarveoja (Ford Fiesta WRC) +2’18’’3
 5. Paddon / Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:32’’9
 6. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) +4’40’’3
 7. Hänninen / Lindstrom (Toyota Yaris WRC) +5’06’’2
 8. Sordo / Marti (Hyundai i20 WRC) +5’22’’7
15. Lefebvre / Moreau (Citroën C3 WRC) +51’35’’9
 
 PILÓTÁK EGYÉNI PONTVERSENYE
 1. Sébastien Ogier – 66 p
 2. Jari-Matti Latvala – 58 p
 3. Ott Tanak – 48 p
 4. Dani Sordo – 30 p
 5. Thierry Neuville – 28 p
 6. KRIS MEEKE – 27 p
 7. CRAIG BREEN – 20 p
 8. Elfyn Evans – 20 p
 9. Hayden Paddon – 17 p
 10. STEPHANE LEFEBVRE – 10 p
 11. Juho Hanninen – 9 p
 12. Andreas Mikkelsen – 6 p
13. Jan Kopecky – 4 p
 14. Pontus Tidemand – 3 p
 15. Bryan Bouffier – 1 p
 16. Teemu Suninen – 1 p

 KONSTRUKTÕRÖK PONTVERSENYE
 1. M-Sport WRT – 103 p
 2. Toyota Gazoo Racing WRT – 67 p
 3. Hyundai Motorsport – 65 p
 4. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 55 p

Top