Megtekintés
Elektromos és hibrid modellek töltése

ELEKTROMOS ÉS PLUG-IN HIBRID MODELLEK TÖLTÉSI LEHETŐSÉGEI

Amikor elektromos autókról beszélünk, újra és újra ugyanazok a kérdések merülnek fel. Számos megoldás létezik, melyek segítségével Ön egyszerűen és teljeskörűen tudja használni elektromos Citroënjét – otthon és a munkahelyen, kisebb és nagyobb utak alkalmával egyaránt.

MINDEN, AMIT A TÖLTÉSRŐL TUDNI KELL

AZ ELEKTROMOS HÁLÓZAT

A töltő lehet egyfázisú – ilyen az otthoni megoldások nagy része – vagy háromfázisú. Mielőtt kiválasztja a töltési módot, fontos megállapítani, hogy milyen berendezés áll rendelkezésre a töltéshez. 

TÖLTŐBERENDEZÉS

A berendezés típusa határozza meg az elektromos vagy plug-in hibrid autó töltésének kapacitását és időtartamát.

Több megoldás is létezik: standard töltés hálózati vagy megerősített csatlakozóról, gyorstöltés Wall Box berendezéssel otthon vagy nyilvános töltőponton, illetve gyors- és szupergyors töltés nyilvános, általában autópályák mentén telepített töltőponton. Az 50 kW feletti kapacitású, saját kábellel rendelkező szupertöltők nem használhatók plug-in hibrid modellekhez.

 

TÖLTŐKÁBEL

A töltés időtartama attól függ, milyen kapacitású a töltőkábel. Minden töltési típushoz más kábelt használunk. 

A FEDÉLZETI TÖLTŐ

A kábel alakítja át a hálózatból és a töltőkből érkező váltóáramot az akkumulátor töltésére alkalmas egyenárammá (a szupertöltők kivételével). Így a kábel teljesítménye meghatározza a töltés időtartamát.

Modelltől függően opcióként nagyobb kapacitású töltőkábelek is elérhetők, amelyekkel csökkenthető a töltési idő.

 
AZ AKKUMULÁTOR

Az akkumulátorra 8 év vagy 160 ezer km gyári garancia jár, a kapacitás 70%-áig.

Elektromos modelljeink akkumulátorait a nyilvános gyors és szupergyors töltőkön is tölthetjük.

 

MÉRTÉKEGYSÉGEK

A kilowatt (kW) és a kilowattóra (kWh) két hasonló nevű mértékegység - más-más tartalommal.

Kilowatt - a motor teljesítményének megismerésére

A kilowatt (kW) segítségével megismerheti elektromos járműve motorjának teljesítményét. Kb. 1,36-tal szorozva megkapja a lóerőt.

Például a Citroën ë-C4 Electric motorja 100 kW vagy 136 lóerő.

Kilowattóra - az akkumulátor kapacitásának mérésére 

A jármű villanymotorját egy akkumulátor látja el energiával, amelynek kapacitása kilowattórában (kWh) van kifejezve, vagyis az a kW-mennyiség, amelyet az akkumulátor óránként képes biztosítani.

Például a Citroën ë-C4 Electric akkumulátor 50 kWh energiát tartalmaz. Ez 50 liter benzinnek felel meg.

Kilowatt - a töltési idő becsléséhez

A töltőállomások teljesítménye 3,7 kW és 22 kW között változik a háztartási állomások esetében, és eléri a 100 kW-ot, vagy még többet is a nyilvános állomásokon. Minél nagyobb méretű, annál nagyobb a leadott teljesítmény. Minél nagyobb a kW-szám, annál rövidebb a töltési idő.

Például egy 11 kW-os fali doboz 11 kW energiát képes tárolni. Így a Citroën ë-C4 Electric 50 kWh-s akkumulátorának újratöltése kevesebb mint 5 órát vesz igénybe.

MINDEN TÖLTÉSI MÓDHOZ SAJÁT KÁBEL

Az autó optimális töltéséhez többféle töltőkábelt is kínálunk.  A kábelek szériafelszereltségként, opcióként vagy tartozékként kaphatók.

Normál mode 2 kábel

Ez a kábel akár 1,8 kW teljesítményre is képes.

Ez a kábel otthoni töltéshez, hálózati csatlakozóhoz használható. 

Nagy teljesítményű mode 2 kábel

Ez a kábel akár 3,7 kW teljesítményre is képes. 

Ez a kábel otthoni töltéshez, megerősített, Green’Up típusú csatlakozóhoz használható. A szabványos csatlakozóhoz képest jelentősen gyorsabb töltést tesz lehetővé.

Egyfázisú mode 3 kábel

Ez a kábel akár 7,4 kW teljesítményre is képes.

Otthoni Wall Boxhoz vagy nyilvános töltőponton használható. Wall Box használatával a plug-in hibrid autók akkumulátora 2 óra alatt, a tisztán elektromos autóké pedig kevesebb mint egy éjszaka alatt teljesen feltölthető.


Plug-in hibrid modellek esetében ehhez a töltési megoldáshoz a 7,4 kW-os kábelt válasszuk.

Háromfázisú mode 3 kábel

A speciálisan elektromos autókhoz kialakított kábel 22 kW kapacitással működik.

Ez a kábel az egyfázisú berendezésekkel (7,4 kW-os Wall Box) és a háromfázisúakkal (11 kW-os Wall Box) is használható, otthon és munkahelyen egyaránt.

Ideális megoldás rendszeres töltéshez nyilvános töltőpontokon. A háromfázisú berendezések biztosítják a legrövidebb töltési időt.
Ehhez a töltési megoldáshoz opcióként kapható 11 kW-os töltőkábel szükséges.

AZ ELEKTROMOS  AUTÓ TÖLTÉSE

Egyszerű, praktikus megoldások

Különböző töltési módszerek a naponta megtett távolság és a rendelkezésre álló töltési infrastruktúra függvényében, a lakóhelyen és azon kívül egyaránt.

 

Wall Box (7,4 kW vagy 11 kW): A Wall Box kiépítése ideális megoldás akkor, ha csökkenteni szeretné a töltési időt. Szerződött partnereink segítenek Önnek a folyamatban, a tervezéstől a felszerelésig. A berendezés használatához különböző állami támogatásokat is igénybe vehet.

 

Nagy teljesítményű otthoni csatlakozó: Green’Up típusú csatlakozó A berendezés kiépítése nem költséges, és optimális megoldást jelenthet abban az esetben, ha Ön keveset autózik. Egy éjszaka alatt mintegy 60%-ra tölti fel az akkumulátort.

 

Hagyományos csatlakozó: Hagyományos fali csatlakozó A tisztán elektromos autókhoz nem javasoljuk, mert lassan tölt: egy éjszaka alatt mintegy 30%-ot. Inkább alkalmi töltésre használható. A Citroën AMI optimális töltési megoldása.

A tisztán elektromos Citroën ë-C4 többféleképpen is tölthető:

  • 100 kW-os töltés nyilvános töltőoszlopról: 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szint
  • Wall Box (11 kW): 5 óra
  • Wall Box (7,4 kW): 7 óra 30 perc
  • Nagy teljesítményű Green’up otthoni csatlakozó: hagyományos hálózati csatlakozón 100 km-re 4 óra 30 perc vagy 9 óra alatt.

A tisztán elektromos Citroën ë-SpaceTourer többféleképpen is tölthető:

  • 100 kW-os töltés nyilvános töltőoszlopról: 80%-os töltésszint 30 perc alatt (1 db 50 kWh-s akkumulátorral), illetve 45 perc alatt (1 db 75 kWh-s akkumulátorral)
  • 11 kW-os Wallbox: 4 óra 45 perc – 7 óra az akkumulátor méretétől függően
  • 7,4 kW-os Wallbox: 7 óra 30 perc – 11 óra 20 perc az akkumulátor méretétől függően
  • Nagy teljesítményű Green’up csatlakozó: 1 éjszaka alatt akár 60%-os töltésszint
ELEKTROMOS ÉS PLUG-IN HIBRID MODELLEK TÖLTÉSI IDEJE
Modellezze Citroën elektromos vagy plug-in hibrid autója töltési idejét a különböző töltési lehetőségekhez igazodva.

TALÁLJA MEG ÚTKÖZBEN IS A LEGKÖZELEBBI TÖLTŐPONTOT!

Pihenő útközben, egy kávé és máris 80%-os töltöttségen az akkumulátor!

Európában jelenleg több mint 220 ezer töltőpont áll rendelkezésre, és a hálózat egyre csak nő. A töltőpontok a mindennapi tevékenységek szempontjából releváns helyszíneken találhatók: parkolókban, városközpontokban, bevásárlóközpontokban, szupermarketeknél stb.

A nyilvános töltőpontok használatához mindig legyen Önnél a Citroën-hálózatban tartozékként kapható megfelelő töltőkábel.