Megtekintés
VADONATÚJ CITROËN C3 AIRCROSS
A LEGKÉNYELMESEBB KOMPAKT SUV AKÁR 7 ÜLÉSSEL, TÖBBFÉLE MEGHAJTÁSSAL, MEGFIZETHETŐ ÁRON
Poissy, 2024. április 25.

_  Vadonatúj modellel jelentkezik a Citroën a kompakt SUV-k szegmensében. Ez a karakteres, intelligens, funkcionális és megfizethető autó a családok és az aktív életmódot folytatók számára jelent vonzó alternatívát.

_   A C3 Aircross teljes átalakuláson ment keresztül: új high-tech platformra épült, robusztus és magabiztos SUV-stílus jellemzi, és a Citroën új formanyelvét beszéli.

_   A modellt a Citroën Advanced Comfort® futómű, az új Citroën Advanced Comfort® ülések és a head-up display kijelzővel ellátott C-Zen Lounge utastér jóvoltából fokozott kényelem jellemzi. Korszerű infotainment rendszerrel és kapcsolódási szolgáltatásokkal, valamint a kategóriában elvárt összes felszereléssel rendelkezik.

_   Az autónak tekintélyparancsolóbb lett a fellépése, és a hossza is megnőtt: a 4,39 méteres hossznak köszönhetően bőséges helykínálattal rendelkezik, mégis könnyen vezethető. A második sorban rendelkezésre álló hely szempontjából az 5 üléses változat egyenesen etalonnak számít, ám a modell a szegmensben elsőként mostantól 7 személyes változatban is elérhető lesz, ami rendkívül sokoldalú használatot tesz lehetővé.

_   A vadonatúj C3 Aircross minden igényt igyekszik kielégíteni, így a környezetbarát elektromos verzió (az 5 személyes változat esetében) és a kedvező árú benzines változat mellett most először egy praktikus 136 lóerős hibrid változatot is kínál.

_   Az új C3 Aircross a 3. negyedévben lesz rendelhető Magyarországon. 

 

A Citroën a C3 Aircross teljes újragondolásával radikálisan új módon közelíti meg a kompakt SUV-k piacát. Az európai piacra szánt változat ugyanarra az új Smart Car platformra épült, mint a legújabb C3, ami nagyon kedvező árpozicionálást tett lehetővé. További közös vonások az új márkaarculat és a kívül-belül azonos formanyelv. A C3 Aircrosst vérbeli SUV-ként nagy teherbírás és könnyű beszállás jellemzi, védelmet és ezáltal biztonságérzetet nyújt, és nem utolsósorban magabiztos, sportos és modern formavilágot kínál. Az új pozicionálással összhangban a modell felépítése és méretei is megváltoztak: a 4,39 m hosszú 5 személyes változat a második üléssorban a kategória legnagyobb helykínálatával büszkélkedhet. A szegmensben első ízben a Citroën egy új, 7 személyes változatot is kínál. Az előbbivel azonos méretekkel rendelkező jármű páratlanul rugalmas használatot biztosít, miközben továbbra is kompakt és jól kormányozható marad.

A tágas és gazdagon felszerelt új C3 Aircrosst városban és országúton egyaránt könnyű és komfortos vezetni. A kényelmet, helykínálatot és praktikus megoldásokat díjazó ügyfelek elvárásainak megfelelően az új C3 Aircross head-up display kijelzővel, többfunkciós kompakt kormánnyal ellátott C-Zen-Lounge® utastérrel és az eddiginél is jobb tartást biztosító új Citroën Advanced Comfort® ülésekkel rendelkezik. A fedélzeti komfortot tovább növeli a modell kínálatában most először megjelenő, progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott Citroën Advanced Comfort® felfüggesztés, mely minden változaton elérhető. A még nagyobb nyugalom érdekében a C3 Aircross a szegmensben elvárt valamennyi vezetéstámogató funkcióval és egy 10,25” érintőképernyővel kiegészülő korszerű infotainment rendszerrel is fel van szerelve.

A hagyományos benzinmotor mellett az új C3 Aircross két villamos erőforrást is kínál: egy alacsony fogyasztású és rendkívül sokoldalú 136 lóerős, 48 V-os hibrid hajtásláncot és egy tisztán elektromos meghajtású változatot. Az utóbbi több mint 300 km-es hatótávolságával (az adatok hitelesítése folyamatban) stresszmentes napi használatot biztosít, de hosszabb utaknak is bátran nekivághatunk vele: mindössze 26 percre van szükség, hogy 20%-ról 80%-ra töltődjön, ráadásul az útközben észlelt változásokhoz valós időben alkalmazkodó útvonaltervező, az ë-ROUTES alkalmazás is a segítségünkre lesz. 2025 folyamán egy 400 kilométert meghaladó hatótávolságú változat is bevezetésre kerül. 

A C3 megújítása után a Citroën a C3 Aircrosst is átalakította: az eredmény egy az aktív életet élők számára tökéletes megoldást jelentő, jól variálható és robusztus családi SUV lett. A járművet Európában, a Szlovákiában található nagyszombati üzemben fogják gyártani. Ára az új C3, e-C3 modellekhez fog igazodni.

 

1 – EGY ERŐTELJES ÉS ROBUSZTUS KIALAKÍTÁSÚ CSALÁDI SUV

 

A 4,39 m hosszú új C3 Aircrossnak megváltoztak a méretei és a karaktere. Külső kialakítása egy erőtől duzzadó SUV-ról árulkodik. Megjelenésre magabiztosabb, acélosabb és robusztusabb, stílusára nézve pedig vertikálisabb és szögletesebb lett. Az új C3 Aircross a Citroën új formanyelvének SUV-ba oltott változatát testesíti meg.

„Kezdettől arra törekedtünk, hogy megszilárdítsuk az új C3 Aircross pozícióját az SUV-k között. Robusztus, magabiztos kialakítás mellett döntöttünk, amely sportos és erőteljes stílust képvisel. A 20 centimétert meghaladó hasmagasság, a megemelt vezetési helyzet és a fény finom játékát előtérbe állító design révén az új C3 Aircross igazi SUV-vá lépett elő.”

Boris Reinmoller, a C3 Aircross design projektmenedzsere

 

A márkaarculat újraértelmezése

 

Karakteres, grafikus designjával az új C3 Aircross egy magabiztos SUV benyomását kelti. Nagy szerep jut ebben a széles, robusztus első lökhárítónak is, amelyet tetszés szerint cserélhető függőleges colour clip színfoltok díszítenek. Az orr-részen a 2021-es Oli tanulmányautón bemutatkozó és újabban az ë-C3 és a C3 modellen is alkalmazott új logó látható. A fényszórók szintén az Oli tanulmányon bevezetett, három részből álló lámpatesteket idézik. A magas, vízszintes motorháztető és az orr-rész függőleges vonalai az SUV-rokonságot erősítik meg. Az 1,79 m széles modell 690 mm-es kerekeit masszív első doblemezek borítják. A kerékjárati íveknél az ë-C3, illetve C3 modelleken bevezetett jellegzetes forma köszön vissza. A modell két oldalán finom élvonalak húzódnak. 

Profilból az új C3 Aircross hangsúlyos SUV-jegyeket és kiegyensúlyozott, harmonikus sziluettet mutat. Az egyenes tető és az 1,66 m-es magasság minden utas számára bőséges helyet biztosít. A több mint 20 cm-es hasmagasság nagyobb védelmet és könnyebb beszállást biztosít, a magas vezetési helyzet pedig fokozott biztonságérzetet nyújt. A hosszú, légterelő nélküli hátsó ablak is hozzájárul a kiváló fényviszonyokhoz, mögötte pedig a lökhárítón lévő színfolthoz hasonló, személyre szabható colour clip látható. A hátsó doblemezek az elsőkhöz hasonlóan robusztus érzetet keltenek, és részben a jellegzetes hátsó lámpáknak is helyt adnak. Az utóbbiak az Oli tanulmányon és az ë-C3, illetve C3 modellen bevezetett stílusban készültek. A hátsó negyed szintén az új C3 Aircross robusztus stílusát erősíti.

Az eltérő színű – fekete vagy fehér – tető (mely Max kiviteli szinten szériafelszerelés) megkönnyíti a személyre szabást, a harmadik oldalablak pedig szinte beleolvad a hátsó szélvédőbe, ami a tető különállását erősíti. Ahogy a jármű elején, úgy a széles csomagtérajtón is ott a fekete csík és az új logó. De az Aircross feliratról se feledkezzünk meg. A csomagtérajtó kivágása és az alacsony csomagtérküszöb megkönnyítik a csomagtartóba való bepakolást. 

 

„Az új C3 Aircross kiforrottabb stílusú, és méretei már egy igazi SUV-t mutatnak, vízszintes motorháztetővel és hangsúlyosan függőleges orr-résszel. Kiegyensúlyozott arányok, tökéletesen eltalált túlnyúlások és erőt sugárzó sziluett jellemzik. Izgalmas síkokkal kísérleteztünk, és mindenekelőtt arra törekedtünk, hogy véletlenül se egy jellegtelen, megmagasított kombit tervezzünk. A design rendkívül egységes, mintha egyetlen ecsetvonással rajzolták volna meg.”

Boris Reinmoller, a C3 Aircross design projektmenedzsere

 

2 – EGY AKÁR 7 SZEMÉLY BEFOGADÁSÁRA IS KÉPES KOMPAKT SUV

 

Új méretek a több hely és a nagyobb praktikum érdekében

 

A 2008-as C3 Picasso és a 2017-es C3 Aircross után az új C3 Aircross a 3. olyan generáció, amelyet a Citroën olyan családos vásárlók számára tervezett, akik magasabb vezetési pozíciót és praktikus fedélzeti megoldásokat kínáló, ugyanakkor visszafogott méretekkel és egyedi sziluettel rendelkező B szegmensbeli autót keresnek. A modell új kiadása radikális változást hoz: a C3 Aircross külső megjelenését és belső térfogatát tekintve is új dimenzióba lép.

 

A 4,39 m hosszú új C3 Aircross továbbra is könnyen vezethető, remekül kormányozható, városban mozgékony, és a vele való parkolás sem okoz problémát. A 2,67 m tengelytáv nagy helykínálatot biztosít, a választásra kínált kétféle változat (5 és 7 személyes) viszont azonos karosszériakialakítással és külső méretekkel rendelkezik.

 

A C3 Aircross 5 személyes változata a második üléssorban rekordméretű helyet és 460 literes csomagtartót kínál. A még ennél is sokoldalúbb és rugalmasabb megoldást kereső ügyfelek számára ott a funkcionális és könnyen kezelhető 7 üléses változat. A kategória leghosszabbjának számító 2,67 m-es tengelytáv kivételesen hosszú hátsó ajtókat tesz lehetővé, melyeken keresztül könnyű a beszállás a második, illetve – 7 személyes változat esetén – a harmadik üléssorba. 

 

„Az új Citroën C3 Aircrosst úgy terveztük, hogy fedélzetén 7 személy is elférjen. És ha az ember olyan sziluettet tervez, amely hét személy számára is elég tágas, akkor az 5 üléses változat a második sor helykínálata és a csomagtartó térfogata szempontjából egyértelműen a kategória élére kerül.”

Thierry Blanchard, a C3 Aircross termékfejlesztési projektmenedzsere

 

7 személyes változat: ötletes és sokoldalú

 

A Citroën a szegmensben egyedülálló módon egy 7 személyes változatot is készített az új C3 Aircrossból. A hátsó panel kialakítása dinamikus, egyenes hátsó részt eredményezett, amely bőséges helyet biztosít a harmadik sorban ülők számára. A nagy hátsó ajtónak és a második sor üléseihez tartozó, 3:2 arányban osztott, könnyedén ledönthető háttámláknak köszönhetően könnyen be lehet szállni a harmadik üléssorba, ahol két további kényelmes ülés került elhelyezésre. Az egy mozdulattal a padlóba hajtható plusz ülések rendkívül rugalmas használatot tesznek lehetővé. Az ülések lehajtott állapotában a csomagtartó tökéletesen sík rakodófelületet biztosít.

 

A második üléssor elhelyezése az 5, illetve a 7 személyes változatban eltérő. A 7 férőhelyes változat második üléssorát az ötajtós C3-éval megegyező térdtér, a kategóriában megszokottól 25 mm-rel nagyobb könyökszélesség és nagy belmagasság jellemzi. A harmadik sorban ülők számára fejtámaszok, oldalsó kartámaszok, pohártartó, egy USB-csatlakozó, bőséges lábtér és légkondicionálás áll rendelkezésre. 

 

Az új C3 Aircross 7 személyes változatánál a nyugodt vezetést biztosító kompakt külső méret és az akár hét fő befogadására is alkalmas tágas belső tér tökéletes egyensúlya valósul meg. Mivel a B-SUV modellel rendelkező európai gépjármű-tulajdonosok 93%-a naponta kevesebb mint 80 kilométert tesz meg, a 7 személyes változat két hátsó ülése ideális megoldást jelent. A csomagtartó térfogata kihajtott ülésekkel 40 liter, 5 üléses konfigurációban pedig 330 liter.

 

5 személyes változat: etalonnak számító helykínálat

 

Az új C3 Aircross 5 személyes változatába beépített 3:2 arányban osztott üléspad a 7 személyes verzióhoz képest 65 mm-rel hátrébb helyezkedik el. A tervezőknek így a kategória legnagyobb (az átlagosnál 80 mm-rel nagyobb) térdhelyét sikerült kialakítaniuk. Az üléspadon helyet foglaló utasok könyökmagasságban mért tere is kiemelkedő (25 mm-rel nagyobb az átlagosnál). A 65 mm-rel hátrébb tolt üléspad nem vesz el jelentősen a csomagtérből, mely 460 l űrtartalmával a kategória egyik legnagyobbjának számít. 

 

Az alacsony csomagtérküszöbnek köszönhetően könnyen hozzáférhető csomagtartó szögletes kialakítású, és két helyzetbe állítható padlóval rendelkezik, amely teljesen sík rakodófelületet biztosít, amikor a 3:2 arányban osztott háttámlák le vannak hajtva. Ebben a konfigurációban a csomagtartó térfogata az 1600 litert is eléri. A C3 Aircross rengeteg ötletes megoldással segíti a családok mindennapjait, és nagyon rugalmasan használható. Változatlanul kompakt méretéből adódóan ügyesen lehet vele manőverezni, és parkoláskor sem okoz fejfájást. Egy könnyen kezelhető, praktikus, sokoldalú és megnyugtató SUV-val van dolgunk.

 

3 – TÖBBFÉLE MEGFIZETHETŐ ERŐFORRÁS

 

A Citroën minél szélesebb tömegek számára elérhető és azok igényeihez igazodó mobilitási megoldásokat szeretne biztosítani, ezért kompakt SUV-jához többféle erőforrást is kínál, méghozzá rendkívül versenyképes áron. Az új C3 Aircross a Citroën által bevezetett Smart Car platformra épült, melyet kezdettől úgy terveztek, hogy egyaránt optimális alap legyen a belső égésű, a hibrid és az elektromos járművek számára. Ez is azt mutatja, hogy a Citroën az energetikai átállás kihívásainak figyelembevételét a termékfejlesztés szerves részének tekinti. A márka a hagyományos belső égésű motor mellett a modellből most először egy hibrid verziót is kínál, amely szélesebb körben teszi elérhetővé az elektromos autózást, és amely sokoldalúsága révén tökéletesen illeszkedik ehhez a karosszériatípushoz. De az új C3 Aircross most először tisztán elektromos változatban is kapható lesz.