[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]
citroen-wtcc

JOSÉ MARÍA LÓPEZ ÉS YVAN MULLER IS DOBOGÓRA ÁLLHATOTT MAROKKÓBAN

A marrakeshi pályán gyakorlatilag lehetetlen előzni, ám a Citroën Total csapat pilótáinak még itt is sikerült javítaniuk pozíciójukon. A nyitó futamon elért dobogós helyezéssel José María López és Yvan Muller is azzal a tudattal utazhatott el Marokkóból, hogy hozták a „kötelezőt”. A versenyszezon harmadánál a Citroën csapat és López is stabilan tartja vezető pozícióját a FIA WTCC világbajnoki küzdelemben.

Az első futamban a csappattagok közül Yvan Muller indulhatott a legjobb pozícióból: a fordított rajtrács ötödik helyéről. A négyszeres világbajnok remekül rajtolt, de nem sokkal maradt el mögötte Pechito López sem. A két Citroën C-Elysée WTCC fej fej mellett haladt egészen addig, amíg az argentin versenyző meg nem előzte csapattársát.

Az első kör legfontosabb eseménye  James Thompson kiszállása volt – Hugo Valente hathatós segítségével… Valente a harmadik körig Coronel, López, Muller és Monteiro előtt autózott, azután áthajtásos büntetést kapott, így minden versenytársa előbbre került egy hellyel.

José María López többször is próbálkozott Tom Coronelnél, aki derekasan állta a sarat 80 kg-mal könnyebb autója volánjánál. Az első tíz helyen autózók sorrendje az utolsó 15 körben már nem változott, bizonytva, hogy szabályos módon sajnos lehetetlen előzni az új marrakeshi pályán.

Késő délután a legfőbb versenytársak sorakoztak fel a főfutam első rajthelyein. José María López a negyedik, Yvan Muller pedig az ötödik pozícióból indulhatott. Az autók felkészítésekor még csak csepergő esőből jókora zápor kerekedett, így végül minden versenyző az esőgumik felszerelése mellett döntött.

A piros lámpák kialvásakor Rob Huff és Michelisz Norbert vágott az élre; mögöttük fej fej mellett Tiago Monteiro és José María López haladt. Pechitónak sikerült elcsípnie a harmadik helyet, de Yvan Muller sem maradt le az élbolytól.

Az ötödik körben Pechito sajnos elkövetett egy – nála ritkán előforduló – hibát . A 10. kanyarhoz közeledve blokkoltak a kerekei, így kénytelen volt Tiago Monteirót maga elé engedni. A folytatás kimondottan unalmasra sikeredett: a következő 12 körben semmilyen változás nem történt az első tíz helyen.

A marokkói hétvégén begyűjtött pontjaival José María López két ponttal növelte előnyét a világbajnoki tabella élén. Yvan Muller jelenleg a hatodik helyen áll, de alig négy ponttal marad el az első öt helyezettől. A konstruktőrök versenyében a Citroën magabiztosan vezet: 39 pontos előnnyel várja a folytatást.

NYILATKOZATOK

Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója): „Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Tény, hogy nem sikerült győznünk, de ez csak harmadszor fordult elő velünk a FIA WTCC eddigi 28 megmérettetésén. José María López és Yvan Muller rutinos versenyzésének hála, alig veszítettünk pontot a konstruktőrök versenyében, ahol továbbra is jelentős az előnyünk. Pechito pedig remekül helyt áll a pilóták között. Sajnálkozva búcsúzunk a marokkói közönségtől, hogy nem sikerült látványosabb versenyt produkálnunk, ugyanakkor már alig várjuk, hogy az év legizgalmasabb kihívásáként szembenézhessünk a legendás Nürburgringgel.”

José María López : „A nyitó futamon elért második helyem kitűnőnek számít, ha figyelembe vesszük, honnan indultam. Az első kör leginkább egy utcai csetepatéra emlékeztetett. Utána már tudtam, hogy nem lesz alkalom előzni. Rátapadtam Coronelre, hátha adódik egy lehetőség, amire lecsaphatok, de közben nagyon kellett figyelnem a gumikra és a fékre is. A főfutamban sikerült megelőznöm Tiagót, de aztán elkövettem egy hibát. Ettől függetlenül elégedett vagyok a hétvégi teljesítményemmel. Azon célomat, hogy növeljem előnyömet a világbajnoki pontversenyben, sikerült elérnem. De egy pillanatra sem szabad kiengednünk, mert még soha nem voltak ennyire nyakunkon a versenytársaink.”

Yvan Muller : „Egy kicsit magam is meglepődtem, hogy dobogós helyen zártam a nyitó futamot. Nem gondoltam volna, hogy annyian kiszállnak az első körben, hogy a harmadik helyen találom magam. Utána azonban már lehetetlen volt előzni, még akkor  is, ha sokkal gyorsabb voltál az előtted haladónál. A szakadó esőben azután nagyon kemény volt a főfutam. A többféle burkolat és a felfestések miatt iszonyú csúszós volt a pálya. Az egyik hosszú egyenes csúszásnál egy pillanatra azt hittem, elveszett az egyik kerekem… Nem ez volt életünk versenye, de a mérleg így is pozitív az egész csapatnak és személy szerint nekem is.”

TABELLA

1. FUTAM
1. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
2. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
5. Michelisz Norbert (Honda Civic WTCC)
6. Rob Huff (Honda Civic WTCC)
7. Gabriele Tarquini (Lada Vesta WTCC)
8. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
9. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
10. Fredrik Ekblom (Volvo S60 WTCC)
11. Thed Bjork (Volvo S60 WTCC)
12. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)
MT : Hugo Valente: 1’23’’087

2. FUTAM
1. Rob Huff (Honda Civic WTCC)
2. Michelisz Norbert (Honda Civic WTCC)
3. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
4. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
8. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
10. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
NC. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)
MT : Gabriele Tarquini: 1’32’’550

A PILÓTÁK VILÁGBAJNOKI PONTVERSENYE
1. José María López 138 p
2. Tiago Monteiro 124 p
3. Rob Huff 98 p
4. Michelisz Norbert 85 p
5. Mehdi Bennani 83 p
6. Yvan Muller 79 p
7. Nick Catsburg 51 p
8. Tom Chilton 45 p
14. Grégoire Demoustier 7 p

A KONSTRUKTŐRÖK VILÁGBAJNOKI PONTVERSENYE
1. Citroën 347 p
2. Honda 308 p
3. Lada 171 p
4. Polestar 90 p

Top