[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]
citroen-SpaceTourer

CITROËN SPACETOURER: „UNLIMITED LIFE*”

Az új CITROËN SpaceTourer, az általa kínált háromféle karosszériaváltozattal és a különböző belső kialakítási lehetőségekkel új választ ad a nagycsaládok, a baráti társaságok, valamint a vállalati ügyfelek igényeire. A mai trendeket követő, utazásra termett új kisbusz kompromisszumok nélkül egyesíti magában a kényelmet, a praktikus használatot és az esztétikus megjelenést. Az új platformnak köszönhetően a SpaceTourer dinamikus menettulajdonságokkal és kategóriaelső fogyasztási értékekkel büszkélkedhet. A modell magas szintű biztonságot szolgáló és a mindennapi közlekedést megkönnyítő technológiák alkalmazásával készült.
A SpaceTourer  világpremierként a Genfi Autószalonon mutatkozik be.
Citroen-SpaceTourer

Az egyterűek és a szabadidő-autók gyártása terén úttörőnek számító CITROËN, kiváló szakértelemének köszönhetően az utazóautók specialistája.

A márka a SpaceTourerrel teszi teljessé kínálatát, bebizonyítva ezzel, hogy a kisbuszok szegmensében is képes magasabb szintre lépni. Ez a rendkívül modern jármű megfelelő választ ad a változó világ kihívásaira, ahol az életmód és a dolgok intézésének módja is folyamatosan változik, és ahol egyre gyakoribb, hogy nem csupán a szabadidős programoknál, hanem a mindennapokban is többen utaznak együtt.
Ennél az autónál minden lehetőség számításba jöhet!

A sokoldalú, elegáns kivitelű CITROËN SpaceTourer háromféle változatban létezik. Így, a mai családok és a vállalatok igényeinek egyaránt megfelel. Ezen adottságait a CITROËN-től megszokott csipetnyi merészséggel fűszerezi.

A SpaceTourer legfőbb jellemzői:

- agresszivitástól mentes, letisztult vonalakkal megrajzolt, tökéletes nyugalmat árasztó design. A SpaceTourer stílusa energikus és megnyugtató is egyben. Magas orr-része jól beláthatóvá teszi az utat, és meghatározza a jármű egyedi karakterét;

- a helykínálatot és a praktikumot szolgáló, az összes használati módhoz igazodó, optimális felépítés. Az EMP2-ből származó moduláris platform nagyobb utasteret, csomagtér-térfogatot és könnyebb vezethetőséget kínál. 

A háromféle választható hosszúságban készülő modell – melyek közül az egyik 4,60 m-es, akár 9 személy befogadására is alkalmas változat egyedülálló a piacon – ideális útitárs mind a vidéki, mind a városi közlekedésben. 1,90 m-es magasságával könnyen be tud hajtani a parkolóházakba. A kulcs nélkül nyitható oldalsó tolóajtók, a nyitható hátsó szélvédő és a számtalan rakodóhely, mind a jármű funkcionális kialakítását példázza;

- a testi és lelki jó közérzetet szolgáló kényelem, melyet a barátságos belső tér, a megemelt vezetési pozíció, a használattól függően elcsúsztatható és megfordítható ülések, valamint az üvegtető biztosít. A kiváló hangszigetelés és az optimális gördülési kényelem tovább fokozza a jó közérzetet;

- a mindennapi életet megkönnyítő technológiák mint például a head-up display rendszer és a CITROËN Connect Nav által biztosított 3D-s online navigáció, de említhetjük még a biztonságot szolgáló technológiákat is, melyek többek között a következő funkciókat biztosítják: Coffee Break Alert, amely 2 órás folyamatos vezetési idő után szünet tartására figyelmezteti a vezetőt, fáradtságérzékelő rendszer, amely észleli a vezető figyelmének lankadására utaló jeleket, és az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer (ARC). Számos technológia és szolgáltatás, melyek lehetővé tették, hogy az EuroNCAP protokollja szerint végzett teszten a SpaceTourer megkapja a maximális 5 csillagot;

- a BlueHDi motorcsalád legújabb generációs, akár 180 LE teljesítményű és 400 Nm nyomatékú dízelmotorjai, melyek a szegmensen belül a legjobb üzemanyag-fogyasztási és CO2-kibocsátási értékeket (BlueHDi 115 S&S: 5,1 l/100 km és 133 g CO2), valamint kedvező fenntartási költségeket biztosítanak.

HATÁROZOTT EGYÉNISÉG

A CITROËN SpaceTourert az agresszivitástól mentes, letisztult design jellemzi. Méretei és arányai robusztusságot és magabiztos kiállást kölcsönöznek neki.

A négy sarkán elhelyezkedő kerekeknek és a nagyon rövid kinyúlásoknak köszönhetően már első pillantásra láthatók a SpaceTourer remek arányai és nagy helykínálata.

Elöl, a vízszintes, rövid motorháztetőt a magasan elhelyezett, hosszan elnyúló, nagyméretű lámpaegységek szegélyezik. Ez a kialakítás az út jó beláthatóságának érzetét kelti, és az amerikai kisbuszokhoz hasonlóan erőt sugároz.

A márkajelzés hangsúlyozottan grafikus kidolgozású. A hűtőrácsba foglalt, ék alakú embléma szárai mindkét oldalon benyúlnak egészen a lámpák belsejébe, hangsúlyos tekintetet kölcsönözve a járműnek.

Az elegáns és megnyugtató, széles lökhárító még jobban kiemeli a jármű orr-részét. A lökhárító magában foglalja a kontraszthatást keltő, és a SpaceTourer erőteljes stílusát hangsúlyozó, fekete színű légbeömlő rácsokat.
A függőleges LED-es nappali menetfények a kerékjárati ívek meghosszabbított vonalában helyezkednek el, tökéletesen beilleszkedve a lökhárító alsó, ködfényszórók feletti részébe.

Oldalnézetben, a széles oldalsó tolóajtó és a nagy üvegfelületek jól mutatják a SpaceTourer utasterének nagy helykínálatát és barátságos kialakítását.

A stílust és a funkcionalitást remekül ötvöző hátsó rész az utazás világát idéző, nagy csomagtérajtóval rendelkezik, amely méretével impozáns belső térre enged következtetni. A finom vonalakkal megrajzolt felületen, a hátsó oldalablakok lesarkított kivitelével összhangban, egy ferdén levágott sarkokkal kialakított, nyitható hátsó ablak kapott helyet.

A stílusából adódó előnyök hangsúlyozása érdekében a SpaceTourer kilenc színből álló palettát kínál, a kifinomult Onyx feketétől, az Imperial kéktől, a Rich Oak barnától, a Platinaszürkétől és az Alumínium szürkétől kezdve, egészen az élénk Turmalin narancssárgáig, a Laguna kékig, a Homokszínig és a Hófehérig. És hogy tökéletes legyen a megjelenése, 17’’ Curve könnyűfém keréktárcsákkal is fel lehet szerelni a járművet.

NAGYOBB HELYKÍNÁLATOT BIZTOSÍTÓ, ÚJ PLATFORM

A CITROËN SpaceTourer a C4 Picasso és a Grand C4 Picasso modelleknél használt EMP2 moduláris platform új változatával készült. Az előző platform első része teljes egészében megmaradt, kihasználva annak előnyeit a mechanikai fődarabok, mint a motor és a sebességváltó, illetve az elektromos alkatrészek, mint az akkumulátor, az orr-rész kábelkötege stb. beépítésénél.

A platform többi része kifejezetten a SpaceTourer sajátosságainak figyelembevételével lett kialakítva. Megerősített szerkezete új, speciális első és hátsó futóművek alkalmazását tette lehetővé, melyek akár 1400 kg-os terhelést is elbírnak. Variálhatóságának köszönhetően kétféle (2,92 és 3,27m-es) tengelytávval, és kétféle (0,80 és 1,15 m-es) hátsó kinyúlással is készülhet. Ezek kombinációja háromféle hosszúság kialakítását teszi lehetővé: XS4,60 m (egyedülálló a szegmensben) a rövid tengelytávnál, M – 4,95 m és XL – 5,30 m a hosszú tengelytávnál.

 

 

Az új platform a következőket kínálja:

- variálhatóság, hogy akár 9 személyt is szállíthasson;

- nagy helykínálat a 2. és 3. üléssorokban;

- könnyű beszállás a járműbe, mégpedig a 3. üléssor üléseire, az oldalsó tolóajtó széles nyílásának köszönhetően (amely a kiválasztott karosszériaváltozattól függően akár 0,93 m széles is lehet);

- nagy csomagtér-térfogat (mely az XL – 5-üléses kialakítás esetén akár 2932 liter is lehet)

Optimalizált méretek (hosszúság: 4,60 – 5,30 m / szélesség: 1,92 m / magasság: 1,90 m), melyek az elektrohidraulikus kormányművel és a 11,30 – 12,40 m közötti fordulási kör átmérővel együtt, igen fürgévé teszik a CITROËN SpaceTourert, amely minden vezetési helyzethez alkalmazkodni tud, és mindenki igényeinek megfelel.

A SpaceTourer négyféle változatban lesz kapható:

- SpaceTourer Feel és SpaceTourer Shine: háromféle hosszúságban és 5, 7 vagy 8 üléses kialakításban rendelhetők. Ezek a változatok elsősorban nagycsaládok vagy népes rokonsággal rendelkező családok, valamint azok számára készül, akik szeretnek a barátaikkal együtt utazni. Belső terük a síneken csúsztatható üléseknek köszönhetően tetszés szerint variálható, hogy optimális csomagtér-térfogat, illetve nagyobb lábtér álljon rendelkezésre azoknak, akik szeretnék. Állítható háttámlájú üléseik asztalka helyzetbe dönthetők (az utasülés, valamint a 2. és 3. üléssorok ülései), ami egy pillanat alatt lehetővé teszi a szabadidős tevékenységhez vagy otthonra szükséges nagyobb terjedelmű tárgyak szállítását.

- SpaceTourer Business: háromféle hosszúságban és 5–9 üléses kialakításban kapható. Ez az elegáns stílusú változat főleg személyszállító vállalkozók részére készült (szállodai transzferbuszok, taxik stb.). Mivel az ülések száma és a felszereltség igény szerint alakítható ki, a jármű szinte teljes egészében személyre szabható.

- SpaceTourer Business Lounge: kétféle (M és XL) hosszúságban és 6 vagy 7 üléses kialakításban választható.
A menetiránynak háttal elhelyezett, különálló bőrülésekkel (a 2. üléssorban), az eltolható és összecsukható asztallal, valamint a bizalmasabb légkört biztosító sötétített hátsó ablaküvegekkel a jármű a használatától függően igazi „mobil irodává vagy szalonná” alakítható. Ez a változat elsősorban profi szállítási feladatok ellátására szolgál (sofőrrel együtt bérelt gépkocsik, VIP személyszállítás stb.).

MINDEN CÉLRA HASZNÁLHATÓ PRAKTIKUS JÁRMŰ

A mindennapi életet megkönnyítő CITROËN SpaceTourer egy igazi útitárs. A legkisebb változat szegmensen belül páratlan, mindössze 4,60 m hosszúsága ellenére akár 9 személy szállítására is alkalmas, 1,90 m magas jármű minden helyzetben és mindenhol könnyen boldogul, legyen az egy városi, lakóház vagy bevásárlóközpont alatti, vagy akár repülőtéri mélygarázs, ahová a szegmensbe tartozó járműveknek néha nehéz behajtaniuk.

Az ötletes és funkcionális kialakítású SpaceTourer:

- kulcs nélkül nyitható oldalsó tolóajtókkal is elérhető: a szegmensben igazi újdonságnak számító, kulcs nélküli nyitás funkció lehetővé teszi az oldalsó ajtók nyitását és zárását, anélkül, hogy hozzájuk érnénk, ha mindkét kezünk tele van. A lábunkat egyszerűen a hátsó lökhárító sarka alatt elhúzva, a jármű kireteszelődik, és azon az oldalon, ahol állunk, automatikusan kinyílik az oldalsó ajtó. Ez egy igazi előnynek számít például, amikor be akarjuk ültetni a legkisebb gyerekeket a gyermekülésükbe, vagy amikor be szeretnénk rakni a csomagjainkat a járműbe;

- motoros oldalsó tolóajtókkal is felszerelhető. Ez egy igazi plusz, például a SpaceTourer Business vagy Lounge modellek vezetőinek, mivel elölről tudják vezérelni a tolóajtók nyitását és zárását, elkerülve azáltal, hogy az utasoknak kelljen kezelniük az ajtókat;

- nyitható hátsó ablakkal is elérhető, melynek köszönhetően egy mozdulattal, ügyesen be lehet pakolni a csomagtartóba, vagy könnyen hozzá lehet férni a csomagtartóhoz, ha nincs elég hely a jármű mögött a csomagtér-ajtó felnyitásához. A hátsó ablak a rendszámtábla-megvilágító lámpától balra elhelyezett, rejtett gombbal nyitható;

- az utastér különböző pontjain elhelyezett számtalan nyitott vagy zárt rakodóhellyel rendelkezik (melyek űrtartalma akár a 74 litert is elérheti); elöl található: egy Jack-csatlakozóval és egy 12V-os csatlakozóval ellátott alsó kesztyűtartó, egy USB-csatlakozó, egy megvilágítható és hűthető felső kesztyűtartó, a műszerfal két oldalán elhelyezett pohártartók, egy felül középen lévő rakodóhely és két nagyméretű első ajtózseb, amelyekben egy 1,5 literes palack is elfér. Az utasok kényelmét, a felsoroltakon kívül, a következő felszerelések szolgálhatják: lehajtható asztalkák, napfényvédő rolók, 12 és 220V-os csatlakozók.

A JÓ KÖZÉRZETET SZOLGÁLÓ CITROËN KÉNYELEM

Barátságos belső tér

A CITROËN SpaceTourer tágas belső terét az utazás szellemében tervezték meg, ahol minden utas a legmagasabb szintű szolgáltatásban részesül.

A sok üvegfelülettel és a két részből álló, külön árnyékolható, széles üvegtetővel rendelkező, külvilágra nyitott járműben az utasok szabadon élvezhetik a természetes fényt.

A kissé megemelt műszerfal jól áttekinthető. A magas vezetési pozícióval társítva, még jobban beláthatóvá teszi az utat. Elhelyezkedése révén lehetővé teszi a vezetőnek, hogy minden a keze ügyében és szem előtt legyen, mint például a modern, grafikus műszerekkel rendelkező műszercsoport, a 7 colos érintőképernyő, a fűtésvezérlő gombok, a rakodóhelyek, a motoros oldalsó tolóajtók nyitógombjai stb.

A CITROËN SpaceTourer fedélzetén az összes utas különleges bánásmódban részesül, hogy minden utazás és kiruccanás alkalmával a kellemes légkörben eltöltött kikapcsolódás pillanatait élvezhessék.

Az ülések puha, finom anyagokból készült kárpitozása magas szintű üléskomfortot biztosít. A SpaceTourer kétféle grafikus mintázatú kárpittal (Mica, Graphite), egy fekete színű Carla műbőr-, valamint egy fekete színű Claudia bőrkárpittal készül.

A 2. és 3. üléssorokban ülő utasok optimális kényelmének biztosítása érdekében komfort fejtámlával és kartámaszokkal ellátott, dönthető háttámlájú, elcsúsztatható, különálló, fotelszerű ülések is rendelhetők. Az utazási élményt a középső részen elhelyezkedő komfort tető teszi teljessé, mely a légkondicionáló finom levegőelosztást biztosító hűtőventillátorával és hangulatvilágítással van felszerelve, mint egy repülőn.

Az utastér kialakításánál a nyugalom és a derű volt a két fő kulcsszó. A kényelem további növelése érdekében a SpaceTourer speciális hangszigeteléssel van ellátva. A karosszérián és az utastérben körös-körül (a tetőn, az ajtókon, a műszerfalon, a padlón stb.) használt hangelnyelők, és a vastagított (+ 0,70 mm, azaz 3,85 mm-es), rétegelt üveg jelentősen csökkenti a zajszintet és a rezgéseket.

Optimális gördülési kényelem

A CITROËN SpaceTourer az utak állapotától függetlenül a legmagasabb szintű gördülési kényelmet biztosítja. Ez többek között a futóműveknek köszönhető, melyek nagyon pontos iránytartást biztosítanak a járműnek, a kiváló rezgéscsillapítás megőrzése mellett. A SpaceTourer egy stabilizátor rúddal ellátott, erősített első független Mc Pherson kerékfelfüggesztéssel, és egy új, ferde helyzetű háromszög-lengőkaros hátsó felfüggesztéssel rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy akár 9 személy utazhasson a járműben, a csomagjaikkal együtt. Igény esetén a futóművek 4x4-es hajtást is kaphatnak (a DANGEL cég által végzett átalakítással).

A két új futómű tásítása lehetővé teszi a kiváló menettulajdonságok és a magas szintű kényelem egységének megteremtését, terhelt és üres állapotban egyaránt, a kiváló vezetési kényelem megőrzése mellett.

Az útegyenetlenségek finom megszűrése érdekében a SpaceTourer a kerékfelütés hatásának kivédését szolgáló, két optimalizált szilenttel ellátott, rezgéscsillapított bölcsővel van felszerelve. Emellett, hogy utassal vagy utas nélkül egyaránt biztosított legyen a maximális kényelem a járműben, a rugók változó merevségűek és a lengéscsillapítók által biztosított csillapítás mértéke a terheléstől függően változik (AMVAC rendszer). Ez egy „passzív” rendszer, amely lehetővé teszi a lengéscsillapítás mértékének a jármű hasmagasságától függő változtatását.

Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi a SpaceTourer számára, hogy a szegmensben alkalmazott standardoknál jóval magasabb szintű kényelmet nyújtson minden utasa számára.

A MINDENNAPI ÉLETET MEGKÖNNYÍTŐ TECHNOLÓGIÁK

Nyugodt, könnyű vezetés

A mindennapi közlekedésben hasznos funkciók mellett, mint például a kulcs nélküli nyitás és indítás (ADML), a kulcs nélkül nyitható, motoros oldalsó tolóajtók, a CITROËN SpaceTourer kínálatában a vezetést megkönnyítő következő technológiák is megtalálhatók:

- új 7 colos érintőképernyős tablet: a márkán belül a SpaceTourer modellen kerül bevezetésre. Segítségével az összes média, telefon és navigációs funkciót vezérelni lehet. Kapacitív érintőképernyővel rendelkezik, melyet elég csak megérinteni az ujjunkkal.

- Mirror Screen funkció: segítéségével a vezető teljesen biztonságosan használhatja a 7 colos érintőképernyős tableten az okostelefonján lévő alkalmazásokat. Ez a funkció az Apple CarPlayTM és a MirrorLink® funkcióval egyaránt használható.

- CITROËN Connect Nav: új 3D-s, érintőképernyős, valós idejű online navigációs rendszer. A SpaceTourer modellnél bevezetett új generációs navigáció hangfelismeréssel vagy a 7 colos érintőképernyőn keresztül vezérelhető. A CITROËN Connect Nav rendszerhez - országtól függően - olyan online szolgáltatások tartozhatnak, mint például a TomTom Traffic, melynek segítségével valós idejű forgalmi információkhoz lehet jutni, meg lehet tudni, hol vannak benzinkutak és parkolók, és utána lehet nézni az üzemanyagáraknak és a parkolási díjaknak, meg lehet nézni az időjárás-előrejelzést, valamint lehetőség van a POI-k helyi keresésére. A felhasználók bizonyára a veszélyes zónák opciót is értékelni fogják, amely menet közben vizuálisan és hangjelzéssel is tájékoztatja a vezetőt a balesetveszélyt vagy egyéb veszélyt jelentő helyekről (országtól függően elérhető szolgáltatás). A CITROËN Connect Nav a Mirror Screen funkciót is magában foglalja.

- head-up display rendszer: lehetővé teszi, hogy a vezető az úton tartsa a szemét, miközben a vezetéssel kapcsolatos fontos információkat (az aktuális és ajánlott sebességet, a sebességszabályozó/-korlátozó beállítását, a navigáció beállításait és az ütközésveszélyre való figyelmeztetést) a látóterében lévő, átlátszó lemezen látja.
Ebben a szegmensben ez nagy újdonságnak számít.

- az országúti fényszórók automatikus átkapcsolása: a forgalomtól függően, az országúti és a tompított fényszórók közötti átkapcsolást végzi, ha a rendszer más járműveket érzékel. A rendszer éjszakai vezetésnél 25 km/h felett lép működésbe, és 15 km/ h alatt kikapcsol.

- Top Rear Vision (hátsó térfigyelő rendszer): az igazi újdonságnak számító rendszer lehetővé teszi, hogy a hátsó kamera a 7 colos érintőképernyőre továbbítsa a jármű hátsó részéről készített, 180°-os felülnézeti képet. Amikor a jármű egy akadályhoz közeledik, a rendszer magától kinagyítja a hátsó részt, hogy még pontosabban mutassa, mekkora távolság van még az akadályig.

- Grip Control: egy kifinomult kipörgésgátló rendszer, amely a terep típusától függően optimalizálja az első kerekek tapadását.

 

A biztonságot szolgáló technológiák

A SpaceTourer a még biztonságosabb és nyugodtabb vezetést szolgáló, előrelátó vezetést segítő összes technológiát felvonultatja:

- véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (AFIL): figyelmezteti a vezetőt, ha a gépkocsi irányjelzés nélkül sávot vált. A rendszer érzékeli az útburkolatra festett (folyamatos vagy szaggatott) vonal véletlen átlépését, és hangjelzéssel, valamint a műszercsoport kijelzőjén megjelenő jelzéssel figyelmezteti a vezetőt;

- ultrahangos holttér-figyelő rendszer: a visszapillantó tükör sarkában elhelyezett narancssárga fényforrás segítségével figyelmezteti a vezetőt, ha egy jármű van a holttérben. Az első és hátsó lökhárítókba beépített 4 érzékelőből álló rendszer 12 és 140 km/h között aktív;

- sebességhatár-betartó rendszer: a közlekedési táblák leolvasása és ajánlás. Az igazi újdonságnak számító rendszer a szélvédő tetején lévő kamera segítségével működik, és az opcionálisan választható navigáció adatait egészíti ki. Folyamatosan tájékoztatja a vezetőt az aktuális forgalomkorlátozásokról. Amikor egy sebességkorlátozó táblát érzékel a kamera, a vezető egy gombnyomással tudja elfogadni az ajánlott sebességet, és állíthatja be a megfelelő sebességszabályozási, illetve korlátozási értéket;

- Coffee Break Alert rendszer: két órás megszakítás nélküli folyamatos vezetési idő után a műszercsoport kijelzőjén megjelenő figyelmeztetést küld a vezetőnek, majd egy második figyelmeztetést is küld, ha még egy órával tovább vezet;

- fáradtságérzékelő rendszer: a szélvédő tetején lévő többfunkciós kamerán keresztül figyeli a vezető viselkedését, és rögzíti az útburkolatra festett sávelválasztó vonalak átlépésének gyakoriságát. A vezető éberségének csökkenése esetén vizuálisan és hangjelzéssel figyelmezteti őt;

- adaptív sebességszabályozó: lehetővé teszi a vezető számára, hogy hagyja a gépkocsit az előtte haladó jármű sebességéhez igazodni. Az automata sebességszabályozó rendszer egészen 20 km/h-ra képes csökkenteni a jármű sebességét, miközben csak a gázpedált kezeli, de a fékrendszert nem aktiválja. A rendszer használata különösen közepesen sűrű forgalomban, például autópályán ideális;

- ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer (ARC): figyelmezteti a vezetőt, ha ütközés közvetlen veszélye áll fenn, hogy ezzel reagálásra késztesse őt. A figyelmeztetés vizuálisan és hangjelzéssel történik, amire közvetlenül az automatikus fékezés megkezdése előtt kerül sor. A rendszer két bekapcsolási küszöb elérésekor lép működésbe:

  • o 1. súlyossági szint: narancssárga figyelmeztetés, amely az elöl haladó járműtől mért túl kis követési távolságot jelzi,
  • o 2. súlyossági szint: piros figyelmeztetés, amely azt jelzi a vezetőnek, hogy fékeznie kell;

- Active Safety Brake (aktív biztonsági fékrendszer): a CITROËN SpaceTourer modellnél bevezetett rendszer lehetővé teszi az utasok testi sérüléseinek csökkentését, mégpedig oly módon, hogy a szélvédő tetején lévő többfunkciós kamera segítségével a vezető helyett fékez a következő esetekben:

  • o 0-30 km/h: mozgó vagy fix akadályokkal, illetve gyalogosokkal való ütközés elkerülése,
  • o 30 km/h felett: a sebesség csökkentése ütközés előtt.

Ezek az intelligens technológiák minden eddiginél jobban javítják a közúti közlekedés biztonságát.

5 csillagos EuroNCAP értékelés

A CITROËN SpaceTourer megkapta a maximális 5 csillagot az EuroNCAP protokollja szerint végzett teszten. Ez az eredmény a modell kifejlesztése során végzett munka elismerése, emellett azonban a jármű számtalan kényelmi és biztonsági berendezése, valamint a legújabb generációs, moduláris platform is nagy szerepet játszott benne.

Ezek az eredmények a 2015-ben érvényes vizsgálati protokoll alapján születtek, melynek értelmében a jármű mind a 4 kategóriában megkapta az 5 csillagot:

- utasvédelem 87%,

- gyermekbiztonság 91%,

- gyalogosvédelem 64%,

- vezetést segítő biztonsági rendszerek 78%.

LEGÚJABB GENERÁCIÓS MOTOROK

A CITROËN SpaceTourer ötféle hajtásláncot kínál, melyek mindegyike a BlueHDi családba tartozó dízelmotorral van felszerelve. A CITROËN kínálatában 2013 vége óta szereplő új motorgeneráció lehetővé teszi a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátás jelentős csökkentését, a CO2–kibocsátás csökkentése mellett, ami a következő elemekből álló, innovatív kipufogórendszernek köszönhető:

- oxidációs katalizátor, amely a motor kimenetéhez van beépítve, hogy eltávolítsa az égésből származó szénhidrogéneket (HC) és szén-monoxidot (CO),

- SCR-modul (szelektív katalitikus redukció), amely a részecskeszűrő előtt van elhelyezve, hogy Adblue®* (víz és karbamid keveréke) befecskendezésével a nitrogén-oxidok (NOx) akár 90%-át az egészségre ártalmatlan vízgőzzé (H2O) és nitrogénné (N2) alakítsa át,

- adalékolt részecskeszűrő, melyet 2000-ben a PSA PEUGEOT CITROËN csoport vezetett be, a részecskék (részecskeszám alapján mérve) akár 99,9%-ának megszüntetése érdekében.

A kipufogórendszer innovatív és egyedi felépítését a technológiai elemek pontos elhelyezése jellemzi: az adalékolt részecskeszűrő előtt elhelyezett SCR-katalizátor az egyetlen kipufogógáz-utókezelő rendszer, amely akár 90%-kal képes csökkenteni a NOx-kibocsátást, és ezzel egyidejűleg akár 4%-kal tudja csökkenteni a CO2-kibocsátást.

A CITROËN SpaceTourerbe beépített különböző dízelmotorokkal a következő üzemanyag-fogyasztási és CO2-kibocsátási értékek érhetők el (vegyes fogyasztás és XS hosszúság esetén):

- BlueHDi 95 motor: 5,5 l/100 km fogyasztás és 144 g/km CO2-kibocsátás

- BlueHDi 95 S&S ETG6 motor: 5,2 l/100 km fogyasztás és 135 g/km CO2-kibocsátás*

- BlueHDi 115 S&S motor: 5,1 l/100 km fogyasztás és 133 g/km CO2-kibocsátás

- BlueHDi 150 S&S motor: 5,3 l/100 km fogyasztás és 139g/km CO2-kibocsátás

- BlueHDi 180 S&S EAT6 motor: 5,8 l/100 km fogyasztás és 151 g/km CO2-kibocsátás*

*Az Adblue®-tartály kapacitása 22,4 liter. Ez a mennyiség 15000 km-re elegendő. A tartályt egyszerűen, a jármű elején, a vezetőoldali fellépő mellett található töltőnyíláson keresztül lehet feltölteni.

A legújabb generációs motorok, az áramvonalas karosszériával és a lecsökkentett tömeggel társítva (100–300 kg súlynyereség a szegmensbe tartozó, azonos teljesítményű járművekhez képest), kategóriaelső üzemanyag-fogyasztási és CO2-kibocsátási értékek elérését teszik lehetővé ebben a szegmensben.

Ezekkel a motorokkal, az optimalizált üzemanyag-fogyasztás mellett, a fenntartási költségek terén is megtakarítást lehet elérni, mivel az előírt karbantartási periódusuk 40 000 km vagy 2 év.

A CITROËN SpaceTourer a modell egy egyedi változata március 1-jén, 9:30-kor mutatkozik be a Genfi Autószalonon.

Top