Megtekintés
ÚJ CITROEN SPACETOURER
KAPCSOLÓDÁSI TECHNOLÓGIÁKBAN GAZDAG, STÍLUSOS ÉS KÉNYELMES, KEREKEKEN GURULÓ SZALON


Poissy, 2023. december 20.

_  Megújul a Citroën tágas egyterűje, az impozáns külsejű SpaceTourer. A Citroën új formanyelvét követő, elegáns stílusú, ugyanakkor funkcionális autó fellépésére nézve a markánsabb és modernebb stílusú új orr-résznek köszönhetően most még tekintélyparancsolóbb.

_  Az elfoglalt életet élő magánszemélyek és hivatásos személyszállítók mindennapjait megkönnyíteni hivatott jármű továbbfejlesztett műszerfala újdonságként 10” érintőképernyőt, a praktikus használat jegyében pedig optimalizált tárolóhelyeket kínál. A korral lépést tartva a modell az infotainment és a kapcsolódási technológiák tekintetében a márka tudásának legjavát nyújtja. Erről tanúskodik az összes médiaalkalmazás intuitív, érzékeny vezérlése, a vezeték nélküli Apple CarPlay- és Android Auto-tükrözés, az indukciós okostelefon-töltő stb. 

_  Az ë-SpaceTourer az ügyfelek igényeihez igazodva kétféle akkumulátort kínál. A nagyobbik hatótávolsága immár a 350 km-t is elérheti (vegyes WLTP ciklusban mért, hitelesítésre váró adat), aminek hála teljes nyugalommal vághatunk neki napi útjainknak

_ Az új SpaceTourer egy hálózatba kapcsolt, sokoldalú autó, mely egyfajta mozgó szalonként számos konfigurációs lehetőséget kínál, és amelyben akár 9 személy is kényelmesen elfér. Íme az ideális eszköz a szakmai vagy magán jellegű napi teendők elvégzésére..

 

Az egyterű autók szegmensében úttörőnek számító Citroën bemutatja az új SpaceTourert. A minibusz minden szempontból szintet lép. A kétféle hosszméretben elérhető, akár 9 személy szállítására is alkalmas jármű a Citroën új stílusjegyeit hordozó orr-részével nemcsak elegánsabb, de a korszerű infotainment rendszer révén kényelmesebb is lett, és még több kapcsolódási lehetőséget kínál. Az ötletes tárolóhelyeknek köszönhetően pedig a praktikum terén is többet nyújt, mint az elődje. Erőteljes, kifejező designjával, többféle konfigurációt lehetővé tevő variálhatóságával és a fedélzetén uralkodó mindig kellemes légkörrel ez a kerekeken guruló szalon minden eddiginél modernebb választ nyújt az ügyfelek igényeire.

 

Az új SpaceTourer tökéletes példája annak a tudásnak, amelyet a Citroën a sokoldalú és tágas, minden szempontból élhető autók létrehozásában kamatoztat. A márka alapértékeit hűen tükröző, kivételes kényelmű és intelligens koncepciójú modellekről van szó, melyek megkönnyítik a változatos és aktív életet élők mindennapjait. A praktikus és felhasználóbarát SpaceTourer nem csupán a családok, baráti társaságok, sportegyesületek stb. számára ideális egyterű jármű, de a hivatásos személyszállítók igényeit is maximálisan kielégítő modell.

 

Az Európában kínált elektromos változat hatótávolsága mostantól akár a 350 km-t is elérheti (vegyes WLTP ciklusban mért, hitelesítésre váró adat), ami rendkívül sokoldalú használatot és alacsony fenntartási költségek mellett megvalósuló felelős mobilitást biztosít. Segítségével a céges ügyfelek aktív részt vállalhatnak az energetikai átállásban, környezetbarát imázst alakíthatnak ki (pl. a transzferszolgáltatók), a korlátozott forgalmú övezetekbe is behajthatnak, egyedülálló vezetési kényelemben részesülhetnek, és költségeiket is kézben tarthatják. Az új e-ROUTES alkalmazásnak hála egyben egy személyi asszisztens is a rendelkezésükre áll, aki segít megtervezni hosszabb utazásaikat. (Magyarországon még nem elérhető)

 

01. DESIGN: KÍVÜL MODERN ÉS ELEGÁNS, BELÜL IGÉNYES ÉS FUNKCIONÁLIS

A SpaceTourert erőtől és energiától duzzadó, letisztult design jellemzi. Karakteres sziluettjében az elegancia magabiztos fellépéssel társul.

 

A modell erőteljes kisugárzását elsősorban a nagyon egyenes orrnak és a magas motorháztetőnek köszönheti. A gyökeresen átalakított SpaceTourer már a Citroën új formanyelvét beszéli. Ez különösen az új ovális márkaemblémát viselő hűtőrácson ötlik szembe. Az új logó erőteljes grafikus elemként modern jelleget kölcsönöz a jármű elülső részének. A logót egy elegáns barázdált fekete sáv köti össze a fényszórókkal, mely nyílfogazású mintájával szintén a márkaemblémát visszhangozza.

 

Az újratervezett fényszórók a jellegzetes lámpatestekkel az új márkaarculat egy másik fontos elemét testesítik meg. A két vízszintes egységet egy függőleges modul köti össze. Erősen strukturált felépítésükkel a lámpatestek könnyen felismerhetők, és tovább erősítik az orr-rész modern jellegét.

 

Az új frontrész rendkívül egységes és kompakt. A modell robusztusságát és szélességét hangsúlyozza, és harmonikusan illeszkedik a végletekig letisztult sziluettbe. A színpaletta 5 árnyalatból áll: a kaolinfehér, az acélszürke és a Perla Nera fekete mellett új színek a metálfényű titánszürke és Kapari-zöld. A 17” dísztárcsák közepén az új logó látható, az új 17” könnyűfém keréktárcsák pedig az új márkaemblémát is magában foglaló új felniközéptől még stílusosabbak.

 

Belül az új műszerfal vadonatúj designnal jelentkezik, mely az eleganciát még nagyobb praktikummal ötvözi.

 

Formaterve egyrészt a technológiára összpontosít – felső részén egy új 10” nagy felbontású érintőképernyő kapott helyet –, másrészt a funkcionalitást hangsúlyozza, és az eddiginél is több, nagyobb és ötletesebb kialakítású tárolóhelyet kínál. A két oldalt fent kialakított pohártartókban például mostantól egy-egy okostelefon is biztonságosan elhelyezhető, ami nem elhanyagolható szempont egy ilyen létfontosságú tárgy esetében. Nagyobb lett a felső középső tárolórekesz (belsejében most már egy tablet is elfér), és magasabb felszereltségi szinteken a nagyobb biztonság érdekében egy zárható fedéllel van ellátva.

 

A műszerfal középső részén egy a sebesség- és üzemmódválasztót magában foglaló új kezelőfelület, valamint egy vezeték nélküli okostelefon-töltőt is tartalmazó nagyobb tároló kapott helyet. Az utóbbi megnövelt méretével és feszes vonalaival harmonikusan illeszkedik a műszerfal egészébe. Ezt a részt egy alumínium hatású dekorelem teszi különlegessé. A műszerfal alsó és felső részét egy másik, elegáns szürke színű díszcsík választja el egymástól, mely kifinomult és könnyed jellegénél fogva szélesebbnek és tágasabbnak láttatja a teret.

 

A kormánykerék is megújult, különböző központi kezelőszervekkel (telefon, audiorendszer, vezetéstámogató funkciók stb.) van ellátva, és egyes változatokon fűthető. Amellett, hogy funkcionálisabb és ergonomikusabb lett, formavilága is strukturáltabb, ami a közepén elhelyezett új logóval együtt modernebb megjelenést kölcsönöz neki.

 

02. ÉLET A FEDÉLZETEN: FEJLETTEBB DIGITÁLIS VILÁG

 

Mivel sokszorosan összekapcsolt világunkban e nagy méretű egyterűek felé is ugyanolyan elvárásokat támasztanak a tulajdonosaik, mint bármely más járművel szemben, az új SpaceTourer új dimenziót nyit a fedélzeti csatlakoztathatóság tekintetében. Legyen szó akár a kijelzés minőségéről, akár az infotainment funkciókról, az új SpaceTourer a korral lépést tartva mindenből a legjobbat kínálja.

 

Mostantól az új SpaceTourer valamennyi változatán alapfelszerelés a 100%-ban digitális 10” műszercsoport. A nagy felbontású színes egység grafikai szempontból kimondottan esztétikus, és testre szabható rajta a legfontosabb információk megjelenítése.

 

10” nagy felbontású központi érintőképernyő és legújabb generációs infotainment rendszer

 

- Az új SpaceToureren az új My Citroën Play infotainment rendszer a műszerfal közepén elhelyezett új 10” HD érintőképernyőről vezérelhető. Az okostelefonok mintájára felépülő érintőképernyő rendkívül könnyen és gördülékenyen kezelhető. Ez vezérli a multimédiás környezetet – például a zenelejátszást vagy a telefont – és a konfigurálható járműfunkciókat. Az Apple CarPlay, illetve Android Auto rendszerrel kompatibilis, vezeték nélküli wifis telefontükröző funkcióval is rendelkezik. A természetes beszéd felismerésére képes hangvezérlő funkció pedig amolyan személyi asszisztensként funkcionál.

 

- A még fejlettebb My Citroën Drive Plus rendszer a forgalmi viszonyokat valós időben figyelembe vevő, hálózatba kapcsolt 3D navigációt is kínál.

 

A középkonzolon egy a két első utas által egyformán használható, praktikus vezeték nélküli telefontöltő is rendelkezésre áll (opciós felszerelés).

 

Újabb csatlakozók: Az új SpaceTourer fedélzetén összesen akár 4 USB-C csatlakozó (kettő a műszerfalon, kettő a második üléssorban) és két 12 voltos aljzat is található.

 

03. SOKOLDALÚ, MODERN ÉS KÉNYELMES MINIBUSZ

 

Az új SpaceTourer hatékony felépítéséből adódóan mindenfajta használatra alkalmas, tágas és praktikus autó. Helykínálatának, variálhatóságának, nagy csomagterének és kiváló menettulajdonságainak köszönhetően az utasok profiljától függetlenül minden utazásukat a kikapcsolódás és a pihenés perceivé változtatja. Rendkívül funkcionális és jól variálható, így minden igényhez képes igazodni.

 

Minden szituációban helyt álló, ötletes és praktikus jármű

 

Az új SpaceTourer városban és vidéken egyaránt ideális társ. 1,90 méteres magasságának köszönhetően a parkolóházakba is könnyű behajtani vele. A sokoldalú és stílusos modell két karosszériaméretben kapható: M (4,98 m) és L (5,33m). A legkülönfélébb elrendezésekben akár 9 utas befogadására is alkalmas. A különböző igényeknek és használati szokásoknak megfelelően a Citroën SpaceTourer szabadon választható konfigurációk széles választékát kínálja.

 

Különböző változatok: Az új SpaceTourerben számos konfigurációs lehetőség áll rendelkezésre. A magánszemélyek az 5, 7 vagy 8 személyes változatok közül választhatnak, a céges ügyfeleknek pedig az igényeiknek megfelelően testre szabható, 5-9 személy szállítására alkalmas megoldást kínál a márka. Ezek közül is kiemelkedik a 7 személy befogadására képes Business Lounge Pack csúcsváltozat, ahol a második üléssor a menetiránynak háttal van beszerelve.

 

Első üléssor: a könyöklővel ellátott első utasülés (az opciós csomagtól függően) íróasztal helyzetbe állítható, ami különösen hosszú tárgyak szállításakor hasznos, vagy ha szabad kilátást szeretnénk biztosítani a második sorban ülők számára.

 

Második és harmadik üléssor: a 2:1 arányban osztott háromszemélyes üléspadok (az opciós csomagtól függően) a megfelelő lábtér beállítása érdekében sínen csúsztathatók, lehajthatók, nagyobb tárgyak szállításakor pedig könnyen ki is szerelhetők. Az utasok kényelméről dönthető háttámlák és fejtámaszok gondoskodnak.

 

A hátsó ülések kiszerelésével teljesen sík padlófelület alakítható ki, mely terjedelmeseb tárgyak szállításakor is bőséges helyet biztosít.

 

Az oldalsó tolóajtók motoros működtetésűek is lehetnek, ami igazi előny például az ë-SpaceTourer Business, illetve Business Lounge változat sofőrjei számára, akik így – az utasokat megkímélendő – a vezetőülésből tudják nyitni és zárni az oldalsó tolóajtókat.

 

₋ A modell plusz funkcióként lábbal nyitható oldalsó tolóajtókat is kínál, amelyek akkor is könnyen nyithatók, illetve zárhatók, ha tele a kezünk. Elég egy láblendítés a hátsó lökhárító sarka alá, és máris kireteszelődnek a zárak, és automatikusan kinyílik az érintett oldali tolóajtó. Ez különösen a legkisebbek gyerekülésbe helyezésekor vagy a csomagok bepakolásakor jelent nagy segítséget.

 

₋ A nyitható hátsó ablakon keresztül egy mozdulat betenni valamit a csomagtartóba, amelyhez akkor is könnyen hozzáférünk, ha az autó mögött nincs elég hely a csomagtérajtó felnyitására.

 

Stresszmentes utazás

 

Ez a karakteres stílusú, robusztus külsejű, figyelemre méltó dinamikus tulajdonságokkal rendelkező csúcstechnológiás modell korszerű álláspontot képvisel egy olyan szegmensben, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a gépjárművektől elvárt hagyományos tulajdonságok. A vonzó beltér, a megemelt vezetési pozíció és az üvegtető is hozzájárul az utasok testi-lelki jóllétéért felelős magas szintű kényelemhez. Mindez kiváló hangszigeteléssel és optimális menetkomforttal egészül ki.

 

A biztonságos és nyugodt utazás érdekében a SpaceTourer 17 vezetéstámogató rendszerrel van felszerelve. Ezek egyrészt a mindennapi életet megkönnyítő technológiák – kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, visszagurulás-gátló, Top Rear Vision funkcióval ellátott tolatókamera, állóra fékező (Stop & Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatika –, másrészt a biztonságot szolgáló funkciók, többek között olyan rendszerekkel, mint a gyalogos- és kerékpáros-érzékelő automatikus vészfékező rendszer, az éberségfigyelő, a sávtartó asszisztens, az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, az intelligens távolságifényszóró-vezérlés vagy a táblafelismerő rendszer stb.

 

A kisebb erőkifejtés és a jobb manőverezőképesség érdekében az elektrohidraulikus szervokormányt elektromos szervokormány váltja fel.

 

04. MOTORVÁLASZTÉK: MÉG NAGYOBB NYUGALMAT BIZTOSÍTÓ ELEKTROMOS HAJTÁSLÁNC

 

Európában az új SpaceTourernek csak az elektromos változata lesz kapható. Az ë-SpaceTourer átfogó és hatékony elektromos kínálattal rendelkezik, mely a továbbfejlesztés eredményeként immár 350 km maximális hatótávot biztosít (vegyes WLTP ciklus szerint mért, hitelesítésre váró adat).

 

Az ë-SpaceTourer különösen alkalmas a professzionális ügyfelek (transzferszolgáltatók, taxik stb.), önkormányzatok, vállalkozások, klubok és egyesületek, valamint a családok és baráti társaságok igényeinek kielégítésére. A jármű a napi utak túlnyomó többségéhez elegendő hatótávolságot, kiemelkedő – egyenletes, zaj- és rezgésmentes – menetkényelmet, a nulla kibocsátású területekre való szabad behajtást, valamint alacsony fenntartási költségeket biztosít.

 

A 100 kW (136 LE) teljesítményű motorhoz továbbra is kétféle lítium-ion akkumulátor társulhat. Az ügyfelek így használati szokásaik és preferenciáik függvényében kiválaszthatják a tevékenységükhöz leginkább megfelelő megoldást. Az 50 kWh-s akkumulátor 224 km hatótávolságot biztosít (vegyes WLTP ciklus szerint mért, hitelesítésre váró adat), ami tökéletesen megfelel a belváros és a repülőtér közötti ingázás követelményeinek. A még nagyobb sokoldalúságot biztosító, 75 kWh-s akkumulátorral a hatótávolság a 350 km-t is elérheti (vegyes WLTP ciklus szerint mért, hitelesítésre váró adat), ami 20 km-rel több, mint az előző generáció esetében.

 

A minél nagyobb hatótávolság elérésében a visszatápláló fékezés is szerepet játszik, mely a kormánynál elhelyezett új kapcsolókkal a közlekedési viszonyoktól és az utazás céljától függően három szinten aktiválható.

 

Az ë-SpaceTourerhez egy 7,4 kW-os fedélzeti töltő tartozik, de opciós felszerelésként egy 11 kW-os háromfázisú töltő is kérhető hozzá, amivel még könnyebb a töltése. 7,4 kW-os wallbox használatával a teljes töltés 50 kWh-s akkumulátor esetén 6h40 percet, 75 kWh-os akkumulátor esetén 11h20 percet vesz igénybe. 11 kW-os wallbox használatával a töltési idő 4h50 perc (50 kWh-s akkumulátor), illetve 7h30 perc (75 kWh-s akkumulátor). 100 kW-os gyorstöltő oszlopról 38, illetve 45 percig tart az akkumulátort 0-ról 80%-os szintre feltölteni.

 

Európán kívül az új SpaceTourer a tisztán elektromos változaton felül egy 180 lóerős BlueHDi dízelmotort is kínál. A nagy teljesítményű és hatékony dízelmotorhoz 8 fokozatú automata sebességváltó tartozik.