Megtekintés
ÚJ CITROËN C5 AIRCROSS
A kivételesen nyugodt és gondtalan fedélzeti élményt kínáló C5 Aircross határozottabb és előkelőbb karaktert ölt magára. A kényelem és variálhatóság mintaképeként tisztelt, immár plug-in hibrid változatban is elérhető modell érettebb változatban születik újjá.
12/01/2022

_ Megváltozik az orr-rész formanyelve, a lekerekített formák helyét strukturáltabb vonalak veszik át. Az eredmény függőlegesebb és modernebb első rész, amitől nemcsak szélesebbnek, de kifejezetten impozánsnak és még biztonságosabbnak tűnik az autó.

_ A feljebb pozicionálás a részletek igényes kidolgozásában érhető igazán tetten, jó példa erre a 3D hátsó világítás, az új 18” gyémántcsiszolt keréktárcsák és az elegánsabb és kifinomultabb személyre szabási kínálat. Az új stílusú 10” érintőképernyő és a középkonzol is nagyban hozzájárul a beltér előkelő hangulatához.

_ A fedélzeti kényelem szempontjából továbbra is etalonnak számító C5 Aircross olyan különlegességeket kínál, mint a Citroën Advanced Comfort® futómű, az új Citroën Advanced Comfort® ülések, páratlan helykínálat és variálhatóság, valamint a minden utazást stresszmentes, pozitív élménnyé varázsoló modern vezetéssegítő technológiák (pl. a Highway Driver Assist).

„A bevezetése óta a kategória legkényelmesebb és legjobban variálható SUV-jaként számontartott C5 Aircross

mostantól új stílust ölt magára, mely tiszteletparancsolóbb, modernebb és dinamikusabb egyéniségről árulkodik. Az előnyös tulajdonságait – mint amilyen a kényelem, a helykínálat és a variálhatóság – továbbra is megőrző modell a strukturáltabb külsőnek és a beltérben alkalmazott modernebb és minőségibb színeknek és anyagoknak köszönhetően érettebb és karakteresebb benyomást kelt.”

Pierre-Yves CouineauC5 Aircross projektvezető

A 2018-as bevezetése óta több mint 260 000 példányban elkelt C5 Aircrossnak a kompakt SUV-k erős verseny jellemezte szegmensében helykínálatával, variálhatóságával és főleg a kategóriában egyedülálló kényelmével sikerült felhívnia magára a figyelmet. A márka egyterűeknél szerzett tapasztalatait és tudását kamatoztatja az immár a Citroën védjegyének számító és a márkát a versenytársaktól megkülönböztető ultrakényelmes felfüggesztés. Praktikus tulajdonságaival a C5 Aircross továbbra is referenciának számít, és nyugodt, gondtalan fedélzeti élményt nyújt. Az európai eladások több mint 30%-át kitevő plug-in hibrid változat esetében ez még inkább érvényes.

 Az új C5 Aircrosst új stílusnyelv és még magasabb kiviteli minőségre való törekvés jellemzi. A kiforrottabb személyiséggel rendelkező modell várhatóan a markánsabb és tekintélyesebb karakterre vágyó ügyfeleket fogja megszólítani.

 A C5 Aircross népszerűsége eddig is különleges személyiségének és egyedi megjelenésének volt köszönhető. A mostani változások elsősorban az autó orr-részét érintik. A határozottabb és dinamikusabb stílus következtében így egy még impozánsabb és elegánsabb modell született.


EGY IMPOZÁNSABB, MODERNEBB ÉS TEKINTÉLYPARANCSOLÓBB SUV

 

FESZESEBB ÉS STRUKTURÁLTABB HIGH-TECH ORR-RÉSZ

 

A vizuálisan szélesebbnek és impozánsabbnak ható C5 Aircross új formanyelvet honosít meg, ahol a lekerekített formák helyét strukturáltabb vonalak veszik át. A korábbinál függőlegesebb orr-rész karakteresebb megjelenést biztosít. A feszes vonalaknak és a függőlegesek uralta lépcsőzetes kialakításnak is szerepe van a kívánt vizuális hatás elérésében. Az impozáns külsőnek köszönhetően a C5 Aircrosst magabiztos fellépés jellemzi.

A márkaembléma is új értelmezést kapott: egyre jobban függetlenedik a nappali lámpáktól, ellentétben a modellválaszték többi tagjával, ahol a Citroen logót egy krómozott fémléc kötötte össze a nappali menetfényt biztosító világítótestekkel. A C5 Aircrosst krómmal szegélyezett csillogó fekete márkajel díszíti, melynek meghosszabbításában egyre keskenyebb, krómszínű és fekete zongorabillentyűszerű dekorelemek húzódnak, fokozatosan beleolvadva a LED-es nappali lámpákba. A hűtőrács közepén így hangsúlyosabb szerephez jut a márkaembléma.

Az új Citroën márkaarculat tipikus elemei a finoman metszett V alakú LED-es lámpatestek, melyek a zongorabillentyűszerű dekorelemeknek köszönhetően mostantól 3D hatásúak. A high-tech nappali lámpák átható tekintetet kölcsönöznek az autónak. A korábbinál diszkrétebb hatást keltenek a mostantól sötét színű LED Vision fényszórók, melyek a csillogó fekete hűtőráccsal vizuális egységet alkotva a modell robusztus jellegét hangsúlyozzák.

 A márkaemblémát és a V alakú lámpákat még inkább kiemeli a hűtőrács alján húzódó, finoman mintázott lakkfekete csík: a Citroën-logó alatt kezdődő függőleges halszálkaminta a nappali menetfény zongorabillentyűszerű dekorelemeivel párhuzamosan halad.

 A hűtőrács alatti új stílusú szellőzőnek köszönhetően szélesebbnek hat a C5 Aircross orra, ami tiszteletparancsolóbb megjelenést eredményez. A nyitott és funkcionális oldalsó légbeömlők – melyek olyanok, mintha egyenesen a levegő formálta volna őket – javítják az aerodinamikát. A fényes fekete vagy sötét krómszínű, eloxált árnyalatokban játszó díszbetétek szintén hozzájárulnak a modell előkelőbb pozicionálásához. A középen található szellőző a C4 és C5 X középső szellőzőjét idéző, finoman metszett vonalaival szintén dinamikusabb és elegánsabb lett.

 Az első lökhárító alsó részén elhelyezett új védőelem is dinamikusabb, igényesebb és tiszteletparancsolóbb megjelenést biztosít. Kiviteli szinttől függően kétféle nemes anyagból készülhet, mely Live, Live Plus és Feel szinten fényes fekete, Feel Plus, C-Series, Shine és Shine Plus szinten pedig alumínium színű.

 

DINAMIKUSABB PROFIL, ÚJ HÁTSÓ VILÁGÍTÓTESTEK

 

Az új orr-rész függőleges és strukturált kialakításával profilból is erőt és robusztusságot sugároz. A strukturált lámpaburák hátul ugyanezt a hatást erősítik. Az impozáns megjelenésű C5 Aircross jellegzetes elemei a telt, nagyívű idomok, a magas és vízszintes motorháztető, a 360°-ban körben futó ablaksáv és az utasteret behatároló, „C” betűt formázó krómkeret, melytől még légiesebbnek hat a tető. Mindez kiegyensúlyozott és különleges egyéniséget kölcsönöz az autónak. Az erőt és biztonságot sugárzó sportos sziluett az összes jellegzetes SUV-jegyet felvonultatja: 230 mm-es hasmagasság, 720 mm átmérőjű nagy kerekek, teljes körű karosszériavédelem Airbump® betétekkel és kerékdobvédőkkel, jellegzetes funkcionális tetőcsomagtartó rudak és magas vezetési pozíció.

A modell emellett több új stíluselemmel is gazdagodott, melyek még elegánsabb és modernebb sziluettet eredményeztek. Ilyenek az új kéttónusú, gyémántcsiszolt 18” PULSAR könnyűfém keréktárcsák, melyeket az aerodinamikus kialakítás mellett a színek és anyagok (alumínium és csillogó fekete) finom játéka tesz különlegessé. A tükörházak a teljes kínálatban a szélvédőoszlopokéval harmonizáló fényes fekete színt kaptak, ami diszkrétebb megjelenést és összességében elegánsabb és természetesebb hatást biztosít. További jellegzetes stíluselemek az alsó részükön új mattfekete betéttel ellátott, fényes fekete színű tetőcsomagtartó rudak és az új Airbump® színcsomagok, melyekben a jármű orr-részét díszítő betétek elegáns árnyalata köszön vissza.

 Az első világítótestekkel összhangban a C5 Aircross hátulján is új 3D LED-es lámpákat találunk. A változatlan méretű optikai egységet strukturált és sötétített üveg borítja, mely az állandó világítást biztosító 3 LED-modul alakját követi. A korszerű design az eleganciát és az első világítással való rokonságot hangsúlyozza. Akárcsak a gépjármű elején, a zongorabillentyűszerű dekorelemek is erősítik a 3D hatást.

 


ELEGÁNSABB ÉS DINAMIKUSABB SZEMÉLYRE SZABÁSI OPCIÓK

 

Hogy még inkább megfeleljen a C-SUV szegmensbeli ügyfelek elvárásainak, az új C5 Aircross olyan elegáns személyre szabási lehetőségeket kínál, melyek határozottan hozzájárulnak a modell feljebb pozicionálásához.

 A C5 Aircross palettáján megjelent egy új szín, az elegáns Eclipse kék, mely a külső fényviszonyoktól függően hol egészen sötétkéknek, hol feketének hat. A színválaszték többi tagja a népszerű klasszikus árnyalatok közül való: hófehér, gyöngyházfehér, Perla Nera fekete, platinaszürke, acélszürke.

 A színcsomagok részeként kínált új színek az orr-rész légbeömlőin és az Airbump® elemeken érhetők tetten. A SUV-os jelleg és az elegancia hangsúlyozására négy új színcsomag áll rendelkezésre: fényes fekete, sötét krómszínű, eloxált bronz és kék. A Shine kiviteli szinttől, illetve a – 19” fekete ART keréktárcsákat és a csillogó fekete színcsomagot is magában foglaló – különleges Black Pack csomag révén is elérhető kéttónusú fényezés (fekete tetővel) még előkelőbb megjelenést biztosít a járműnek.

 


MÉG KÉNYELMESEBB ÉS KIFINOMULTABB UTASTÉR

 

A modell külső stílusában megnyilvánuló feljebb pozicionálási szándéknak megfelelően az új C5 Aircross beltere is dinamikusabb és kifinomultabb lett: az első pillanattól szembetűnik a tágas tér és a mindenre kiterjedő kényelem. A magas vezetési pozíciónak, a láthatóan minőségi anyagoknak és az ergonomikus és praktikus kezelőfelületeknek köszönhetően egy modern és elegáns SUV született.

 

 ÚJ 10’’ ÉRINTŐKÉPERNYŐ

 

A C5 Aircross új 10” érintőképernyője szinte lebegni látszik a műszerfalon, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vezető és utasai egy modernebb utastérben érezzék magukat. A korábbinál nagyobb méretű új képernyő ergonomikusabb is egyben: közvetlen hozzáférést biztosít a klímavezérlőkhöz, és a kijelzett adatok magasabbra helyezése révén az információk leolvasásakor a vezető végig az úton tarthatja a szemét. A korszerűbb designt képviselő, vízszintes vonalakkal megrajzolt szellőzők mostantól a kijelző alatt helyezkednek el. Az új 10” érintőképernyő a navigációs rendszerrel ellátott, hagyományos meghajtású változatokon, hibrid meghajtás esetén pedig Feel kiviteli szinttől áll rendelkezésre. 

 A teljességgel személyre szabható 12,3” digitális műszercsoporton a vezetéshez szükséges legfontosabb információk – a navigációs rendszer térképadatbázisa, az aktív vezetéssegítő funkciókra vonatkozó információk, a hibrid meghajtás energiaáramlási diagramjai stb. – igény szerint közvetlenül a vezető látóterében kerülnek kijelzésre, ami biztonságosabb vezetést tesz lehetővé, hiszen tekintetünket mindvégig az úton tarthatjuk.

 

ÚJ CITROËN ADVANCED COMFORT® ÜLÉSEK

 

A C5 Aircross a C4-ből és a C5 X-ből már ismert új generációs Citroën Advanced Comfort® ülésekkel van felszerelve. A nagy sűrűségű habszivacs maggal és egy 15 mm vastag plusz szivacsréteggel rendelkező, speciális kialakítású Citroën Advanced Comfort® üléseket amellett, hogy már ránézésre is kényelmesek, egyedülálló üléskomfort és tartós menetkényelem jellemzi, hiszen hosszú távon sem süppednek be. A vezető és az első utas további kényeztetése érdekében az első ülések ülésfűtés és masszázs funkcióval is rendelkezhetnek.

A színekért és anyagokért felelős dizájnerek munkája még kifinomultabb enteriőrt eredményezett: a választott exkluzív anyagok tovább erősítik a kényelem és a felsőbb kategóriába lépés érzetét. Az üléseket a középmezőnyben egy kimondottan modern, új strukturált szövet, Shine szinten egy selymes tapintású új Alcantara kárpit, illetve prémium minőségű perforált bőr borítja. A könyöktámaszok és a középkonzol új, fekete bőrhatású szövetborítást kaptak, a műszerfalat pedig egy szintén fekete bőrhatású, strukturált új szövetbetét díszíti, mely látványként és tapintásra is kellemes érzetet kelt.

A korszerűbb kiadású szériabelső és a négy új Advanced Comfort hangulatvilág összességében elegánsabb, dinamikusabb és minőségibb belteret teremtett. A többi hangulatvilághoz hasonlóan belépő szinten is kék színűek a díszvarrások, így tökéletesen harmonizálnak az utastérben található többi díszöltéssel (lásd ajtókönyöklők és műszerfali díszpántok). A Wild Grey hangulatvilág helyét a Wild Black veszi át, melyet kétféle új szövetkárpit (egy strukturált fekete és egy bőrhatású szürke) és a kék díszvarrás kombinációja jellemez. Az Urban Black hangulatvilág az új fekete Alcantara kárpitot bőrhatású fekete szövettel társítja. A jelenlegi Metropolitan Grey utódjaként kínált Metropolitan Black hangulatvilágban a fekete szemcsés bőr az új bőrhatású szürke szövetkárpittal párosul. Végezetül a Hype Black hangulatvilág is megújul, és a magasabb kiviteli szinteken az új perforált Paloma bőrkárpit és a kék nappabőr kifinomult kombinációját kínálja.

 

ÚJ KÖZÉPKONZOL

 

A magas és széles középkonzol a krómszegéllyel ellátott, fekete bőrhatású szövetbetéttől szintén modernebb lett, és az automata sebességváltóval rendelkező változatokon a kezelőszervek ergonomikusabb elrendezése jellemzi: kimondottan kézre áll a krómozott e-Toggle sebességválasztó és a hagyományos meghajtású változatokon az esetenként Grip Control funkcióval is rendelkező üzemmódválasztó billenő gomb, de a plug-in hibrid modelleken is magától értetődik a kívánt vezetési mód (Electric, Hybrid vagy Sport) kiválasztása. A középkonzol egyben egy nagy méretű aprócikktárolóval is fel van szerelve, amely a kapcsolódási szolgáltatásokhoz két USB-portot és egy indukciós elven működő, vezeték nélküli okostelefon-töltőt rejt magában.

 

TOVÁBBRA IS A NYUGODT, STRESSZMENTES VEZETÉS PÉLDAKÉPE

 

A FEDÉLZETI KOMFORT KÜLÖNLEGES ÖSSZETEVŐI

 

Az új C5 Aircross a Citroën védjegyének számító kényelem szempontjából is méltó elődeihez, és megőrzi azokat a szegmensben ritka elemeket, melyek a jó közérzetre és a könnyű használatra épülő globális komfortérzetért felelősek.

A kizárólag a Citroënnél elérhető progresszív hidraulikus ütközőelemekkel (Progressive Hydraulic Cushions®) ellátott felfüggesztés, azaz a Citroën Advanced Comfort futómű hatékonyan szűri az úthibákat és tökéletes kényelmet biztosít: az utasok úgy érzik, mintha repülő szőnyegen utaznának.

Az C5 Aircross az egyetlen olyan SUV a szegmensben, amelyik 3 teljes értékű, dönthető, csúsztatható és összecsukható hátsó üléssel rendelkezik. Az egyterűekre jellemző variálhatóság mellett a rekordméretű csomagtartó is kiemelendő: a hagyományos változatnál a csomagtartó térfogata 580–720 l, a plug-in hibrid változat esetében pedig 460–600 l.

A tervezők a hangszigetelésre is kiemelt figyelmet fordítottak: az egyes hibrid verziókon opciós felszerelésként elérhető zajszűrős rétegelt első ablakoknak köszönhetően az autó belsejében még fokozottabban érvényesül a védőburok-hatás.

 

PLUG-IN HIBRID VÁLTOZAT: A TÖKÉLETES KÉNYELEM MEGTAPASZTALÁSA

 

A már a középmezőnyben is elérhető plug-in hibrid meghajtás tovább növeli a fedélzeti kényelmet: naponta akár 55 kilométeren át élvezhetjük az elektromos vezetés előnyeit, hosszabb utak alkalmával pedig korlátlan hatótávot biztosít a benzinmotor.

Az elektromos üzemmódban 135 km/h sebességig teljesen hangtalanul és vibrációmentesen közlekedő járműben az azonnal rendelkezésre álló 320 Nm nyomaték rendkívül kényelmes használatot biztosít, hiszen folyamatosan adott a dinamikus gyorsítások lehetősége. A villamos üzemmódra jellemző nulla CO2-kibocsátásnak köszönhetően az autó a hagyományos meghajtású járművek elől elzárt városközpontokba is behajthat.

A C5 Aircross plug-in hibrid változata mellett döntő ügyfelek életét különböző szolgáltatások segítik: az akkumulátor töltése közvetlenül a gépkocsiból vagy az ügyfél okostelefonjáról is kezdeményezhető, és időzített töltésre is lehetőség van. Wallbox használata esetén a jármű villámtöltéssel kevesebb, mint 2 óra alatt teljesen feltölthető.

 

NYUGODT UTAZÁST BIZTOSÍTÓ FEDÉLZETI TECHNOLÓGIÁK

Utasai minél nagyobb kényelmének és biztonságának érdekében a C5 Aircross a legmodernebb technológiák széles választékát kínálja. A mindennapos közlekedés során a vezető összesen 20 a kompakt SUV-ok szegmensében referenciának számító vezetéssegítő rendszerre támaszkodhat. Ezek közül is kiemelendő a Highway Driver Assist névre hallgató, 2. szintű autonóm vezetési rendszer, mely az állóra fékező (Stop & Go) funkcióval ellátott adaptív sebességtartó automatika és az aktív sávtartó asszisztens kombinálásával folyamatos támogatást és ezáltal fokozott biztonságérzetet nyújt a vezetőnek.

 

MŰSZAKI JELLEMZŐK:

 

Hosszúság:  4500 mm

Szélesség: 1840 mm

Magasság: 1670 mm (tetőrudakkal)

Tengelytáv: 2730 mm

Hasmagasság: 230 mm

Kerékátmérő: 720 mm

Csomagtartó-kapacitás (belső égésű motoros verzió): 580–720 liter, lehajtott ülések esetén akár 1630 liter

Csomagtartó-kapacitás (hibrid motoros verzió): 460–600 liter