Megtekintés
HALKI SZIGETÉNEK „KARBONMENTESÍTÉSE"
A Citroën hat járműből álló flottát bocsát a helyi hatóságok rendelkezésére, hogy segítse a görögországi Halki-sziget karbonsemleges gazdasággá alakítását.
08/11/2021

A fenntartható mobilitás innovatív megközelítésének köszönhetően Halki lesz az első görög ökosziget.

A Citroën arra törekszik, hogy az elektromos autózás és a fejlődés mindenki számára elérhető legyen a szigeten, a közszolgáltatóktól kezdve Halki valamennyi lakójáig.

A Citroën büszke, hogy a görögországi Halki-szigetre irányuló beruházásaival részt vehet ebben az úttörő projektben, amelynek célja, hogy a szigetet üvegházhatású gázkibocsátásoktól mentes, fenntartható mobilitási térséggé alakítsa. Halki egyfajta „laboratóriummá” vált Európában, ahol az energetikai átállás számos partner együttműködésével valósul meg, akik mind vezető szerepet töltenek be saját területükön: a Syngelidis csoport, a Citroën görögországi importőre, a Vinci építőipari és az Akuo Greece energetikai vállalat, csak hogy néhány példát említsünk. E projekt a Citroën innovatív szemléletét, valamint a márka azon meggyőződését tükrözi, hogy a mobilitásnak mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie.


Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk Halki szigetével ebben a kivételes projektben. Ez az együttműködés teljes mértékben összhangban van a Citroën szellemiségével: innovatív és merész márkánk mindig is közel állt az emberek mindennapi életéhez és mobilitásához. Szívügyünknek tekintjük, hogy az elektromos autózás mindenki számára elérhető legyen, és nagyon büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk Halkinak egy autonóm, hálózatba kapcsolt és fenntartható szigetté való átalakításához” – jelentette ki Vincent Cobée, a Citroën vezérigazgatója.


A görög kormány, a Citroën márka, a Syngelidis-csoport, a Vinci és az Akuo Greece cégek közötti egyetértési megállapodás aláírását követően megkezdődött Halki karbonsemleges gazdasággá alakításának folyamata. A Citroën és a Syngelidiscsoport mindent megtesz annak érdekében, hogy a kínálatukban szereplő elektromos járművek kizárólag megújuló elektromos energiával üzemeljenek. A cél az, hogy a sziget valamennyi lakosa és vállalkozása részesüljön e fejlesztés előnyeiből.


A villamosítás napjaink egyik legfőbb kihívása az autóipar területén, és a Citroën mindenképpen úttörő szerepet kíván játszani a fejlődésben. A csoport arra törekszik, hogy a sziget minden lakója és közüzemi szolgáltatója képes legyen teljes mértékben kihasználni az elektromos járművek előnyeit.


A Citroën első körben hat elektromos járműből álló flottát biztosít a sziget hatóságai részére: két Amit a rendőrségnek és a parti őrségnek, két ë-C4 és egy ë-Spacetourer modellt Halki önkormányzatának, valamint egy ë-Jumpyt a Halki 2/2 Energiaközösségnek. Két autó esetében az importőr egy 48 hónapos ingyenes lízing után visszavásárolja, majd Halki önkormányzatának adományozza a járműveket.


A projekt egyelőre csupán néhány ember életét fogja megváltoztatni, de ez még csak a kezdet. Azáltal, hogy segíti Halkit egy kibocsátásmentes, zöld gazdasággá való átalakulásban, a Citroën egy szebb jövő előtt nyit utat, és megmutatja, hogy a villamosítás az a pálya, amelyen tovább kell haladni” – tette hozzá Vincent Cobée.


Az átállásnak az is célja, hogy javítsa a sziget lakóinak életminőségét. A Citroën és a Syngelidis-csoport többféle kezdeményezéssel adott lendületet ennek a projektnek. A szigeten közlekedő járművek villamosítása tovább folytatódik, és a végső cél az, hogy minden hagyományos üzemű járművet elektromosra cseréljenek. Az intelligens és klímasemleges mobilitásra vonatkozó fejlesztési tervvel a Citroën lehetőséget nyújt a sziget lakóinak és vállalkozásainak arra, hogy kibocsátásmentes elektromos járműveket vásároljanak megfizethető feltételekkel. A könnyű négykerekű motorkerékpároktól a személy- és haszongépjárművekig terjedő, karbonsemleges mobilitási lehetőségek széles skálája mellett a vásárlók ingyenes hozzáférést kapnak az integrált innovatív technológiákhoz és hálózati alkalmazásokhoz. A sziget lakói így jelentős javulást tapasztalhatnak majd életminőségükben: a jövőben kevesebb zaj, jobb levegőminőség, tisztább környezet és alacsonyabb energiaköltségek előnyeit élvezhetik.


Különös örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy a Syngelidis-csoport és a Citroën is hozzájárult ehhez a fontos projekthez, amely Halki szigetén zajlik. A Chalki Green – Smart Island kezdeményezés keretében meghatározott klímavédelmi célkitűzésekkel összhangban teljes mértékben támogatjuk a görög kormány, a francia nagykövetség és a francia üzleti közösség törekvéseit, és elkötelezettek vagyunk a kibocsátásmentes elektromos mobilitás népszerűsítése mellett” – nyilatkozta Polychronis Syngelidis, a Syngelidis csoport elnöke.


Az a karbonmentesítésére irányuló konkrét és pragmatikus megközelítés, hogy Halki szigetén elektromos járművek közlekedjenek, és ezáltal klímasemleges mobilitással rendelkező, fenntartható szigetté váljék, kifejezetten vonzó a Citroën számára, mivel összhangban áll a fenntartható mobilitás iránti saját elkötelezettségével. Támogatásunkkal Halki lesz az első ún. ökosziget Görögországban.