Megtekintés
ÚJ CITROËN HOLIDAYS: KALANDOZÁS KÉNYELMESEN
ÚJ CITROËN HOLIDAYS: KALANDOZÁS KÉNYELMESEN
  A stuttgarti CMT-n bemutatkozó Citroën Holidays egy igazi mobil otthon, melynek a legapróbb részleteit is úgy tervezték meg, hogy utasai maximális kényelemben és korlátok nélkül élvezhessék az utazást. A lakóautó összesen akár 4 alvóhelyet, egy konyhát, egy kiszerelhető asztalt, egy felnyitható tetőt, hátra fordítható első üléseket és számos más praktikus funkciót kínál.
Poissy, 2024. január 11. 

_  A kötöttségektől mentes, önfeledt barangolásokra tervezett lakóautó visszafogott méreteivel és új szervokormányával a mindennapi használatban is nagyon praktikusnak bizonyul.

_   Az új SpaceTourert alapul vevő jármű az eredeti modell minden előnyét megörökölte: ilyen többek között a modern, erőteljes design, a 10” érintőképernyővel kiegészülő korszerű infotainment rendszer és a garantáltan nyugodt vezetést biztosító akár 17 vezetéstámogató technológia.

_  A Citroën Holidays a modellkínálat részeként 2024 tavaszától közvetlenül a Citroën hálózatban lesz rendelhető (országtól függően).

 

2023 nyarán tett bejelentésével összhangban a Citroën a lakóautózás terén is erősíteni kívánja pozícióját. Ennek kézzel fogható bizonyítéka a Citroën Holidays modell, melyet az egyik legjelentősebb európai turisztikai és szabadidős szakkiállításon, a stuttgarti CMT-n mutatott be a márka. A Citroën hálózatában 2024 tavaszától (országtól függően) kapható modern lakóautó tágas és jól variálható lakóterében 4 személy kényelmes utazása biztosított. Az utasok a fedélzeten alhatnak, főzhetnek, társasági életet élhetnek, és csodás tájak között ébredhetnek. A kényelmes vezetést biztosító korszerű vezetéstámogató rendszerekkel ellátott, kompakt és jól kormányozható Citroën Holidays egy markáns stílusú, a mindennapokban is praktikus jármű, mellyel szabadon és teljes nyugalomban fedezhetjük fel a világot.

 

Kerekeken guruló „Otthon, édes otthon”

A lakóautós élet valóságos társadalmi jelenséggé vált, mely az autózás újfajta megélését teszi lehetővé. Az átalakított járműnek köszönhetően az ügyfelek nagy szabadságot élveznek, hiszen a „mobil otthon” révén éjszakai szállásuk is biztosított, reggelente pedig a természet lágy ölén ébredhetnek. Ez a megoldás egyben az egy-egy régióra összpontosító, költséghatékonyabb és felelősebb turizmust is elősegíti.

Az ilyen irányú piaci elvárások kielégítése érdekében a tágas, funkcionális, kényelmes és jó hangulatú modellek terén eleve nagy tapasztalattal rendelkező Citroën az egyik legjelentősebb karosszériaátalakító céggel, a Bravia Mobillal összefogva alkotta meg a Citroën Holidayst. A SpaceTourert alapul vevő lakóautó a Citroën filozófiájához híven a mozgás szabadságát, a közösen átélt pillanatokat és a fedélzeti kényelmet részesíti előnyben. A nagyobb kényelem érdekében a Citroën Holidayst közvetlenül a Citroën hálózatában is meg lehet majd rendelni. A teljes folyamatot – az ügyfélnek történő átadással bezárólag – a kereskedések intézik.  

A legapróbb részletekig okosan megtervezett modell nagyfokú önállóságot biztosít az utazások során. A Citroën Holidays egy remekül variálható, hangulatos kuckó, mely kedvünk szerint bárhova elkísér bennünket, és kivételes helyeken különleges élményekben részesít. Nem mindennapi tájakon táborozhatunk, és élvezhetjük a kötöttségektől mentes, kényelmes életet.

- Az alapfelszereltség részét képezi a karosszériával azonos színű, elegáns felnyitható tető, mely bőséges helyet biztosít. A jármű belsejében fel is állhatunk, és akár 4 alvóhely is elfér. A második üléssorba beszerelt kétszemélyes üléspad például sínen csúsztatható, és egy 1,15 m széles, 1,9 m hosszú fekhellyé alakítható. Ha több helyet szeretnénk a fedélzeten, az üléspad el is távolítható. Fent egy 1,20 m széles, 1,95 m hosszú ágyból nézhetjük a csillagokat. A speciális kialakítású matrac amellett, hogy kisebb helyet foglal, rendkívül kényelmes alvást tesz lehetővé. Az alsó részen alvók a nyitható hátsó ablak jóvoltából élvezhetik a természet közelségét. A szélvédőt és az oldalablakokat ugyanakkor vákuumos árnyékolók borítják. Felül is beépített árnyékolókat találunk, a harmonikarészben pedig a megfelelő szellőzés és fényviszonyok érdekében egy ablakot alakítottak ki.  

- A konyhában, mely egy mosogatót, két gázrózsát, egy 16 literes hűtőt és egy elrejthető asztalt foglal magában, a lakótér felé fordítható első üléseknek köszönhetően 4 ember kényelmesen étkezhet. A két oldalsó tolóajtót kinyitva (mely egyes változatokon elektromos működtetésű) jó időben a szabadban tartózkodva is lehet főzni, illetve étkezni, hiszen a lehajtható asztal a konyha mögött is felállítható. Ha pedig túl erősen tűz a nap, a Citroën Holidays két oldalán kialakított sínbe egy tartozékként kapható feltekerhető napellenző szerelhető. A konyhabútor egyébként a szabadban történő főzéshez ki is vehető.  

- A belső tér funkcionális és praktikus. Az asztal étkezésre, munkához vagy kártyázásra is használható, és ha nagyobb helyre van szükség, el is pakolható. A rend szempontjából különösen jó szolgálatot tesznek a Citroën Holidays belsejében kialakított tárolóhelyek. A tiszta víz és a szennyvíz számára egy-egy 10 literes tartály került beépítésre. A lakóautó hátuljában egy 25 literes tartállyal felszerelt zuhanyozó is lehet. A járműbe egy kivehető WC is beszerelhető.   

- A Citroën Holidays az optimális fedélzeti hőmérséklet biztosítása érdekében programozható Webasto fűtésrendszerrel van felszerelve. A belső világítás egy vezérlőpanelről szabályozható. A jármű szellőzése és világítása így könnyen kezelhető. 

- A Citroën Holidays egy 230 voltos külső töltőaljzatot, valamint egy 230 voltos belső aljzatot és két USB-A, illetve USB-C csatlakozót kínál. Különösen praktikus felszerelés a középkonzolon elhelyezett vezeték nélküli okostelefon-töltő, melyhez a két első utas egyformán könnyen hozzáfér. A tetőn napelem is elhelyezhető.

- A lakóautóra vonószem szerelhető.


A mindennapi élethez és felfedező körutakra egyaránt alkalmas

 

A Citroën Holidays egy másik nagy előnye a sokoldalúsága. Kalandra termett, de a mindennapi használat során is nagyon praktikus. Lehetővé teszi a napi feladatok ellátását, és amikor eljön az ideje, igazi kalandorrá alakul.

Kompakt, 4,98 méteres hossza nagyfokú mozgékonyságot és könnyű kezelhetőséget biztosít. Ezt tovább fokozza az új SpaceTourerről származó, a korábbi elektrohidraulikus rendszert felváltó új elektromos szervokormány, ami kisebb erőkifejtést és jobb manőverezőképességet eredményez. A viszonylag kis alapterület, valamint a Top Rear Vision tolatókamera és az elektromos rögzítőfék a parkolást is megkönnyíti. 1,99 m-es magasságának köszönhetően a jármű a legtöbb parkolóba be tud hajtani, és nem vonatkoznak rá a helyi korlátozások. A visszafogott magasság sok országban az útdíjak szempontjából is előnyös.

A konyha és a WC kiszerelhető, így a Citroën Holidays 4 személy és számos tárgy szállítására alkalmas mindennapi járművé válik. A két oldalsó tolóajtó egyes változatokon elektromosan működtethető, ami megkönnyíti a beszállást.

A Citroën Holidays kínálatában két dízelmotor szerepel: a BlueHDI 145 motorhoz 6 fokozatú mechanikus váltó, a BlueHDi 180 motorhoz 8 fokozatú automata váltó tartozik. A két nagy teljesítményű, hatékony motor jóvoltából a jármű nagy távolságokat képes megtenni, és semmi nem korlátozza az újabbnál újabb helyek felfedezésében.

 

Stílusos és nyugodt utazás

 

A Citroën Holidays a nemrég leleplezett karakteres új SpaceTourer valamennyi jó tulajdonságát megörökölte.

Modern formaterve a Citroën új arculati jellemzőit viseli. Orr-részét az új márkaembléma és az új lámpatestek teszik különlegessé. A Citroën Holidays egy impozáns megjelenésű furgon, mely nemcsak méltóságával és erejével, de letisztultságával is lenyűgözi az embert. Városban és hosszabb felfedezőutakon egyaránt felhívja magára a figyelmet. A SpaceTourerrel megegyező palettáján 5 karosszériaszín található: a kaolinfehér, a Perla Nera fekete és az acélszürke mellett új árnyalat a titánszürke és a Kapari-zöld.

Belül az új műszerfal különleges designjában elegancia és fokozott praktikum találkozik. A felső részén elhelyezett új 10” nagy felbontású központi érintőképernyő révén hangsúlyos szerepet kap a technológia, a még több, még nagyobb és még intelligensebb tárolóhelyek pedig a funkcionális jelleget erősítik. A központi kezelőszervekkel (telefon, audiorendszer, vezetéstámogató funkciók stb.) ellátott kormánykerék is új, és egyes változatokon fűthető.

Mivel egyre inkább összekapcsolt világunkban a lakóautók utasai is hasonló igényekkel rendelkeznek, mint bármely más autó tulajdonosa, a Citroën Holidays mindent megtesz, hogy a kor követelményeinek megfelelő fedélzeti életet biztosítson:

- Szériafelszerelés a 100%-ban digitális, 10” műszercsoport. Az esztétikus grafikájú, nagy felbontású színes egységen a vezető személyre szabhatja a legfontosabb vezetési információk kijelzését.

- A jármű nagy méretű, 10” központi HD érintőképernyővel és korszerű infotainment rendszerrel rendelkezik, amely csúcsváltozatban 3D online navigációt is kínál. Az okostelefonok mintájára felépített rendszer rendkívül könnyű és gördülékeny használatot biztosít. Az érintőtechnológiás kijelző a multimédiás környezet, például a zene vagy a telefon, valamint a jármű konfigurációs funkcióinak a vezérlésére szolgál. Az Android Auto és az Apple CarPlay rendszerekkel kompatibilis Wifi-tükrözés funkciónak köszönhetően vezeték nélküli okostelefon-tükrözést is lehetővé tesz. A természetes beszéden alapuló hangfelismerő funkció jóvoltából pedig valóságos személyi asszisztensként viselkedik.

A Citroën Holidays egy karakteres személyiségű, csúcstechnológiás modell, mely sportos sziluettjével és figyelemre méltó dinamikus jellemzőivel az utazás modern szemléletét tükrözi. A barátságos beltér, a megemelt vezetési pozíció, a kiváló akusztika és az optimális menetkomfort révén a testi-lelki jóllétet egyaránt szem előtt tartó, kimagasló kényelem jellemzi.

A SpaceTourer a biztonságos és stresszmentes vezetés érdekében 17 hasznos vezetéstámogató rendszerrel van felszerelve. Ezek egyrészt könnyebbé teszik a mindennapi életet – pl. a kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, a visszagurulás-gátló, a Top Rear Vision funkcióval rendelkező tolatókamera vagy az állóra fékező (Stop & Go) funkcióval ellátott adaptív sebességtartó automatika –, másrészt a biztonságot szolgálják: automatikus vészfékező rendszer gyalogos- és kerékpárosérzékeléssel, éberségfigyelő, sávtartó asszisztens, ütközésveszély-jelző, intelligens távolságifényszóró-vezérlés, táblafelismerő rendszer stb.

A Holidays kínálatára vonatkozó részletes információk 2024 tavaszán, a rendelés megnyitásakor válnak elérhetővé.