Megtekintés
20 ÉVES A CITROËN C3 PLURIEL


Poissy, 2023. június 14.

_  A Citroën most ünnepli a C3 Pluriel 20. születésnapját. A 2003 májusában leleplezett modellből 2010-ig 115 097 példány készült a spanyolországi Villaverdében.

_  A vidám és szeretetre méltó C3 Pluriel ötféle konfigurációt kínált: limuzin, panorámalimuzin, kabrió, spider és spider pick-up. Egyedülálló variálhatósága révén a modell sokféle igényt volt képes kielégíteni, és egy olyan életstílust testesített meg, amely a kikapcsolódásról és az életörömről szólt.

_  A C3 Plurielhez számos kezdeményezés kötődik: például a párizsi Défense-negyedben szervezett „Courts Singuliers, Courts Pluriels” című rövidfilmfesztivál 2003 júniusában vagy a „Házasodjon C3 Pluriel-ben” akció 2004-ben.

A Citroën most ünnepli a C3 Pluriel bevezetésének huszadik évfordulóját. Az egyedülálló háromajtós kompakt ferdehátú mindössze egy évvel a C3 után, 2003 májusában került forgalomba, és a márka villaverdei üzemében egészen 2010-ig gyártották. Összesen 115 097 példány készült belőle.

A többféle konfigurációt kínáló C3 Pluriel a C3 mechanikai felépítését követte, és kényelem és biztonság szempontjából azonos színvonalat képviselt. A jármű speciális alkatrészekkel volt megerősítve, hogy használói ugyanolyan biztonságban legyenek, mint egy zárt autóban. A modell számos vezetéstámogató funkciót kínált, köztük ABS-t és vészfékező rendszert. A belteret a szedánoktól megszokott komfortszint jellemezte 4 üléssel, kiváló hang- és hőszigeteléssel és kimondottan eredeti kialakítással. A tekintélyes szélvédőnek és a nagy ablakoknak köszönhetően a C3 Pluriel kialakítástól függetlenül tökéletes kilátást biztosított. A nyitott fejtámlák pedig nemcsak a jó kilátáshoz, de az eredeti designhoz is hozzájárultak.

Az új modellel a Citroën újabb bizonyítékát adta innovatív szellemiségének. A kreativitás kifizetődőnek bizonyult: a C3 Plurielt 2003-ban – azaz közvetlenül a bevezetés évében – az év kabriójának választották. A díj annál is megtisztelőbb, mert az év kabriója ferdehátú is egyben.

 

A TANULMÁNYTÓL A TÉNYLEGES TERMÉKIG

A C3 Plurielt az 1999-es frankfurti autószalonon bemutatott Pluriel tanulmány ihlette. Az új modellt a koncepcióautó és a sorozatgyártású jármű közötti átmenetnek szánta a Citroën. Mindezt úgy, hogy ne vesszen el a tanulmány eredeti karaktere, és minél kevesebb engedményt kelljen tenni a tömegtermelés kívánalmainak.

Míg a koncepcióból megszületett a tényleges termék, mintegy 150 ember dolgozott azon, hogy olyan műszaki megoldásokat találjanak, amelyek a lehető legtöbb lehetőséget kínálják egyetlen járműben.

 

MEGHÖKKENTŐEN SOKFÉLE VARIÁCIÓ

A C3 Pluriellel a Citroën szintet lépett, és minden korábbinál jobban kitolta a modularitás határait. A jármű egyedülállóan sok – összesen ötféle – konfigurációs lehetőséget kínált. A kiindulópont egy áramvonalas és tágas személyautó, mely a tető kinyitásával ún. panorámalimuzinná alakul át.

A modell az elektromosan működtetett vászontető eltüntetésével egy-kettőre kabrióvá válik. Ebben a kialakításban hangsúlyossá válnak az oldalívek, és megmutatkozik a C3 Pluriel igazi személyisége és szabad szelleme. Ha eltávolítjuk a két alumíniumívet, akkor egy spider lesz belőle, aminek szokatlan formája még inkább kiemeli az autó letisztult vonalait.

Végül az oldalívek és a két hátsó ülés eltüntetésével egy spider pick-upot kapunk két ülőhellyel és nyitott csomagtartóval. Ez a rengeteg lehetőség teljesen egyedi személyiséget kölcsönöz az autónak, mely minden igényhez képes alkalmazkodni. A C3 Pluriel fedélzetén minden nap egy külön kaland.

 

EREDETI AUTÓ – EREDETI ÖTLETEK

E sokszínű autóhoz több eredeti Citroën-kampány is kapcsolódott. Először is 2003 júniusban a Défense-negyedben egy ötnapos rövidfilmfesztivált rendezett a Citroën „Courts Singuliers, Courts Pluriels” címmel. Az esemény autós mozi formájában zajlott: a Défense központi terén 20 darab különböző konfigurációjú C3 Pluriel állt, a látogatók ezekbe ülve nézhették meg a rövidfilmeket.

Egy másik eredeti ötlet a Citroëntől: „Házasodjon C3 Plurielben!” 2004. márciustól októberig a leendő házastársak ingyen bérelhettek egy C3 Plurielt az esküvőjük hétvégéjén. A kezdeményezés más modellekkel (pl. C4, C5) több éven át folytatódott.

A C3 Pluriel a neves elődök előtt sem felejtett el tisztelegni. 2008-ban a 2 CV hatvanadik születésnapján a Citroën egy limitált kiadást bocsátott útjára a C3 Plurielből. Ez volt a Charleston, az 1980-ban bevezetett 2 CV Charleston kései utódja.