Megtekintés
CITROËNEK SZTÁRSZEREPBEN WES ANDERSON LEGÚJABB FILMJÉBEN
Wes Anderson új filmje, a THE FRENCH DISPATCH (magyarul: A Franca Kiadás) egy képzeletbeli, XX. századi francia kisvárosban kiadott amerikai magazin utolsó számának történeteit eleveníti meg a filmvásznon.
28/10/2021

A Citroën márkával folytatott művészi együttműködés az elejétől a végéig áthatja a filmet, amelyben kiemelt szerep jut a Traction és a Type H modelleknek. Mellettük más Citroën modellek is feltűnnek a jellegzetes francia városka utcáin.

A FRANCIA KIADÁS, az Oscar-díjra is jelölt zseniális rendező, Wes Anderson legújabb filmje egy képzeletbeli, XX. századi francia kisvárosban kiadott – ugyanilyen című – amerikai magazin utolsó számának sztorijai közül elevenít meg egy csokorra valót. Az alaptörténet egy Ennui-sur-Blasé nevű fiktív városkában játszódik, amelyben Franciaország egész története összesűrűsödik.

Wes Anderson: „A film vizuális elemei, a jelmezek, a díszletek, mind gondos kutatómunkán és valós dokumentumokon alapulnak. Bár egy minden elemében eredeti alkotásról van szó, amely mögött rengeteg fantázia rejlik, igazából minden
részletnek van valóságalapja.”
A Citroënnel folytatott művészi együttműködés az egész filmet áthatja. A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak, így például a Traction-t és a Type H-t. De más Citroën modellek – például a Kacsa (2CV), az Ami 6, a DS és a GS – is fel-felbukkannak a tipikus francia városka utcáin.

AUTÓS JELENET A LEGENDÁS TRACTIONNAL – KÉPREGÉNY STÍLUSBAN


Amikor a francia földön, Ennui-sur-Blasé városában kiadott nagy példányszámú amerikai magazin, A Francia Kiadás főszerkesztője meghal, az egész szerkesztőség összegyűlik, hogy írjanak egy nekrológot. A népszerű főnökhöz fűződő emlékekből négy történet áll össze egy mozifilmmé a vásznon. A 30-as, 40-es és 50-es évek drámai hangulatú francia krimiit idéző, „A rendőrkapitány privát étkezője” című rész egyik kulcsjelenetében a valós képsorok helyébe animált filmkockák lépnek, mintegy tisztelgésül a francia képregények, illetve a forgatás helyszínéül szolgáló, ugyanakkor a képregény fővárosaként ismert Angoulême városa előtt. Az autós üldözés sztárja pedig nem más, mint a legendás Traction!


A CITROËN ÉS A MOZI


A több mint száz éve töretlen népszerűségnek örvendő Citroën márka a kezdetektől jelen van a mozivásznon, és filmtörténeti jelentőségű jelentek egész sora kötődik a márka legkülönfélébb modelljeihez. Hogy csak néhány, világszerte ismert példát említsünk: 40 éve tűnt fel a Kacsa (2 CV) a James Bond-sorozatban (Szigorúan bizalmas, 1981), aminek © 2021 20TH CENTURY STUDIOS. ALL RIGHTS RESERVED 2/2 egy különleges kiadás is emléket állított, majd egy DS is megjelent a Vissza a jövőbe 2. részében (1989), a Verdák 2 (2011) egyik jelenetében pedig egy DS és egy Kacsa talál egymásra a Szajna felett… Wes Anderson Édes vízi élet (2004) című filmje kétféle módon is kapcsolódik a Citroën márkához: egyrészt Zissou kapitány egy Citroën nevű hotelben szabadítja ki túszul ejtett társát, másrészt pedig a főhősök egy sárga Méharival jönnek-mennek a szárazföldi bázisul szolgáló szigeten.