[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]

Szeretne többet tudni az elektromos autózásról? A Citroën válaszol.

HATÓTÁVOLSÁG

FELTÖLTÉS

SZOLGÁLTATÁSOK

KÖLTSÉGEK

„HOGYAN TUDOM ELLENŐRIZNI AZ AUTÓM HATÓTÁVOLSÁGÁT?"

Egy elektromos autóban, akárcsak egy hagyományos benzinmotorosban, a hatótávolság a kilométeróra mellett van feltüntetve. A kijelző valós időben mutatja, mekkora távolságot tehetünk meg a rendelkezésre álló töltöttséggel, számításba véve a vezető vezetési stílusát és egyéb tényezőket.

A hibrid modellekben a belső visszapillantó tükrön elhelyezett kék lámpa jelzi, ha az autó tisztán elektromos üzemmódban halad. A digitális műszerfal egyik oldalán az elektromos, a másikon a benzinmotoros üzemmódban rendelkezésre álló hatótávolság van feltüntetve.

A My Citroën alkalmazásnak köszönhetően ráadásul bármikor, akár a távolból is ellenőrizni tudja autója töltöttségi szintjét.

„MEKKORA TÁVOLSÁGOT TUDOK MEGTENNI ELEKTROMOS AUTÓMMAL?”

Heti átlagosan 1-2 töltéssel fedezheti a rövidebb, hétköznapi autózáshoz szükséges energiát. Szükség esetén pedig könnyen találhat töltőállomást mindennapi tevékenységeit végezve.

Az új C5 Aircross Hybrid SUV tisztán elektromos üzemmódban 55 km-es hatótávval rendelkezik (WLTP menetciklusban). Az elektromos autók modellkínálatában a hatótávolság 150 és 200 km között mozog.

Egy-egy modell hatótávjával kapcsolatban bővebb információt az adott jármű oldalán találhat. A járművek műszaki adatai szintén letölthetők.

Jó tudni továbbá, hogy a jármű valós hatótávolsága több tényezőtől is függ:

  •  attól, hogy mekkora terhet szállítunk benne,
  •  a vezetési stílustól,
  •  az útviszonyoktól (emelkedők, lejtők), 
  •  a fűtés, illetve a klímaberendezés használatától.

„MELYEK A CITROËN HIBRID JELLEGZETESSÉGEI?"

Egy feltölthető (plug-in) hibrid jármű fedélzetén egyszerre élvezheti az elektromos üzemmód nyújtotta kényelmet és teljesítményt a hétköznapi használatban és az akár automatikusan működésbe lépő benzinmotorét nagyobb utak alkalmával.

Azaz a feltölthető (plug-in) hibrid autó az elektromos és a benzinmotoros járműtökéletes ötvözete a kényelem és a teljesítmény fokozása érdekében.

„HOGYAN ÉS HOL TUDOM FELTÖLTENI AZ AUTÓMAT?"

Akár otthon, akár a munkahelyen, akár egy kiruccanáson, számos megoldás létezik az autó feltöltésére.

A legelterjedtebb az otthoni feltöltés, melyet érdemes éjjel elvégezni, hogy másnap ismét rendelkezésre álljon a maximális hatótávolság. 

Hétkönapi útjaink alkalmával, munkába menet vagy a napi tevékenységeket végezve egyre könnyeben megoldható a jármű töltése.

„MENNYI IDŐ SZÜKSÉGES AZ AUTÓ FELTÖLTÉSÉHEZ?”

A feltöltés ideje több tényezőtől is függ, mint például az akkumulátor típusa, de főként a kiválasztott töltési megoldás határozza meg.

Többféle típusú töltőállomás létezik, lehet otthoni vagy közterületi, de mind más teljesítménnyel bír.  A rendelkezésre álló töltési megoldásokról, illetve a töltés idejéről bővebb tájékoztatás az adott oldalon található.

A töltési idő az egyes modellek függvényében is változhat. Ezzel kapcsolatban minden információ megtalálható az adott modell oldalán, valamint a letölthető műszaki adatlapon.

„HOGYAN TÖRTÉNIK A KONNEKTOR VAGY A FALI TÖLTŐ KIÉPÍTÉSE EGY TÁRSASHÁZBAN?"

Akár kertesházban, akár társasházban lakik, a Citroën által is forgalmazott fali töltőberendezéssel az autó gyorsan feltölthető. A telepítést elektromos szakember végezheti. 

Egy 2011-es európai uniós jogszabály értelmében lehet kérni elektromos autókhoz töltőoszlop vagy egyéb töltési lehetőség kiépítését, legyen szó társasházi, munkahelyi parkolóról, vagy akár kertesházról.

„FEL TUDOM-E TÖLTENI ELEKTROMOS AUTÓMAT EGY HAGYOMÁNYOS KONNEKTORON KERESZTÜL?”

Természetesen fel lehet tölteni az elektromos autót hagyományos konnektoron keresztül is a szériában rendelkezésre álló kábellel.

Ha gyorsabb töltésre van szüksége, válassza a nagyobb kapacitású "green up" csatlakozót vagy a fali töltő felszereltetését és a háromfázisú fedélzeti töltő rendszer opció megrendelését.

„PROGRAMOZHATÓ-E AZ AUTÓ FELTÖLTÉSE?”

Módjában áll az autó töltésének elindítása, késleltetett töltés programozása, az utastér befűtése, lehűtése akár a kanapén ülve a legnagyobb kényelemben. A My Citroën alkalmazásnak köszönhetően még sosem volt ilyen egyszerű elektromos autóval közlekedni.

"HOGYAN TUDOM LÉTREHOZNI A MY CITROËN FIÓKOMAT?"

A My Citroën fiók létrehozásához egész egyszerűen először is töltse le (a rendelkezésre álló eszköztől függően) az "App store" vagy a "Play store" felületén megtalálható alkalmazást.

A feliratkozáshoz szüksége lesz az autó forgalmi engedélyére. Az autó és az applikáció társításához, valamint ahhoz, hogy minden funkció használható legyen, meg kell adnia az autó alvázszámát és a kilométeróra aktuális állását.

A 17 jegyű, betűkből és számokból álló alvázszám a forgalmi engedély E pontjában található. A kilométeróra állását pedig csak le kell olvasni a műszerfalon.

A két adat megadását követően máris élvezheti a Citroën digitális rendszerének előnyeit, valamint az online szolgáltatásokat.

„ÁTLAGOSAN MENNYIBE KERÜL EGY ELEKTROMOS JÁRMŰ FELTÖLTÉSE?”

Magyarországon 36/kWh áramdíjjal számolva alig 500 Ft-ba kerül az új C5 Aircross Hybrid SUV 13,2kWh-s akkumulátorának feltöltése, amellyel akár 55km-t tudunk autózni.

Egy 50 kWh-s akkumulátorral felszerelt 100%-ban elektromos autó esetében a töltési költség tehát nincs 2000 Ft. 

Összehasonlításképpen,ekkora összegből  egy benzinmotoros autóval kevesebb mint 100km-t tudnánk megtenni.  Az elektromos autókra való átállás tehát valóban megtakarítást jelent a hétköznapokban.

Top