[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]
Citroen WRC

KRIS MEEKE HAJSZÁL HÍJÁN DOBOGÓS

Jól szerepeltek az utolsó napon a Citroën Total Abu Dhabi raliegységei: a Craig Breen–Scott Martin páros egy harmadik legjobb időt mondhat magáénak, Kris Meeke és Paul Nagle pedig a C3 WRC történetében először megnyerte a power stage szakaszt és ezzel elcsípte a negyedik helyet. 

A Monacói Hercegségben rendezett ralihétvége után a Citroën Total Abu Dhabi WRT csapata a konstruktőrök versenyében a harmadik, Kris Meeke a pilóták között pedig a negyedik helyen várja a folytatást.

A több mint 1600 méteres magasságban húzódó Turini-hágó a monacói rali kiemelt helyszíne egyrészt a rengeteg néző, másrészt a kiszámíthatatlan időjárás miatt. A szabály alól az idei rali sem volt kivétel: az első reggeli pálya 20%-án észleltek jegesedést, azt is főleg a hágóról a Peira Cavába levezető szupergyors szakaszon.

Őrülten tisztában kellett lenni a tapadási feltételekkel, ha ép bőrrel meg akarta úszni az ember. A Citroën Total Abu Dhabi WRT csapatából Kris Meeke jött ki a legjobban a helyzetből: két Michelin szöges gumit és két szuperpuha slick gumit választott, míg Craig Breen puha (4) és szuperpuha (2) gumik kombinálásával próbálkozott. A két pilóta aztán a La Cabanette és a Col de Braus közötti speciálszakaszon szépen megindulva a harmadik és a negyedik helyen végzett.

Craig Breen továbbra is jó formában versenyzett: a harmadik legjobb időt futotta a hírhedt Turini-hágón való második átkeléskor. Kris Meeke is vitézül állta a sarat az elszánt versenytársakkal szemben, és a power stage szakasz megnyerésével végül sikerült elcsípnie a negyedik helyet. A pozitív végkifejlet 17 pontot hozott a versenyzőnek, aki így kedvező feltétekkel várja a folytatást. A konstruktőrök között a Citroën Total Abu Dhabi WRT csapata a maga 18 pontjával a szezonnyitó hétvége után a harmadik helyről folytatja majd a versenyzést.

NYILATKOZATOK

Pierre Budar, a Citroën Racing igazgatója
„Más-más céllal indult neki a mai napnak Kris és Craig. Kris meg akarta őrizni a pozícióját, Craig pedig egy jól sikerült power stage-ben reménykedett, ezért is választottak másféle gumikat. Örülök, hogy a power stage-ben nyújtott teljesítményével Kris elérte a célját. Craignek sem hiányzott sok, de miután egy hajtűkanyarban lefulladt, veszített néhány másodpercet. Ha ez nincs, az ő ideje is nagyon jó lett volna.”

Kris Meeke
„Még soha nem volt ilyen nehéz dolgom Monte-Carlóban. Volt itt minden: csütörtök este tükörjég slick gumikkal, pénteken eső, szombaton hó, ma meg fagy a Turini-hágón. Meglep, hogy 17 ponttal végeztem ezen a ralin, de boldogan kiegyezem vele. Szerénynek kell maradni és a fejlődés érdekében tovább dolgozni.”

Craig Breen
„Nehezen kezdődött a hétvége: csütörtök este rögtön hibáztunk. Ehhez jött pénteken egy fékprobléma, így aztán szombaton a hókotró szerepébe kényszerültünk. De többször is sikerült bizonyítanunk, például a mai száraz szakaszon. Nincs más hátra, folytatni kell a munkát, mégpedig a Monte-Carlóra jellemző kiszámíthatatlanabb feltételek között.”

NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
1. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 4h18’55’’5
2. Tänak / Jarveoja (Toyota Yaris WRC) + 58’’3
3. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 1’52’’0
4. Meeke / Nagle (Citroën C3 WRC) + 4’43’’1
5. Neuville/Gilsoul (Hyundai i20 WRC) + 4’53’’8
6. Evans/Barritt (Ford Fiesta WRC) + 4’54’’8
7. Lappi/Ferm (Toyota Yaris WRC) + 4’57’’5
8. Bouffier/Panseri (Ford Fiesta WRC) + 7’39’’5
9. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 9’06’’7
10. Kopecky/Dresler (Skoda Fabia R5) + 16’43’’0

EGYÉNI TABELLA
1. Sébastien Ogier – 26 p
2. Ott Tänak – 18 p
3. Jari-Matti Latvala – 17 p
4. Kris Meeke – 17 p
5. Thierry Neuville – 14 p
6. Elfyn Evans – 8 p
7. Esapekka Lappi – 6 p
8. Bryan Bouffier – 4 p
9. Andreas Mikkelsen – 3 p
10. Craig Breen – 2 p

KONSTRUKTŐRÖK VERSENYE
1. M-Sport Ford WRT – 33 p
2. Toyota Gazoo Racing – 33 p
3. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 18 p
4. Hyundai WRT – 14 p

Top