[cle1: REDIRECTION_DANS Lang:hu] [cle1: SECONDES Lang:hu]
citroen-engine-of-the-year

A 3 hengeres PureTech motor kapta a 2015-ös Év Motorja díjat

A brit Engine Technology International című szaklap által immár 17. alkalommal megszervezett Nemzetközi Év Motorja díjátadóra június 17-én, szerdán került sor a németországi Stuttgartban. Az idei díjat az 1,0-1,4 liter hengerűrtartalmú motorok kategóriájában a PSA Peugeot Citroën által kifejlesztett 3 hengeres PureTech turbómotornak ítélték oda. Méltó megkoronázása ez a douvrini (Pas-de Calais megye) Française de Mécanique üzemben mindezidáig több mint 100 ezres darabszámban előállított motor sikerének.

A különösen nagyteljesítményű 3 hengeres PureTech motorcsalád, mely átlagosan 18%-kal csökkenti a fogyasztást és a CO2-kibocsátást a korábbi generációs motorokhoz képest, a következő verziókat foglalja magában: a 2012-től Trémeryben (Moselle régió) évi 640 ezres darabszámban gyártott 1 és 1,2 literes szívómotorokat, a 2014 óta a Française de Mécanique-ben évi 320 ezres és a kínai Xiangyang üzemben évi 200 ezres darabszámban előállított 1,2 literes turbómotorokat.

A középkategóriás modellekbe beépített PureTech turbómotorok iránt erős kereslet mutatkozik, ezért a PSA Peugeot Citroën 2015 márciusában François Hollande jelenlétében bejelentette, hogy 200 ezerrel növeli a Trémeryben található üzem termelési kapacitását.

A PureTech motorcsalád a következő modellekben található meg: Peugeot 108, 208, 308, 2008, 3008 és 5008, Citroën C1, C3, C3 Picasso, C4, C4 Cactus és C4 Picasso, a DS 3 és DS 4, valamint a Dongfeng Peugeot 308S és 408.

A díj elnyerése alkalmából Christian Chapelle, műszaki igazgató a következőt nyilatkozta: „Károsanyag-kibocsátás tekintetében a PSA 110,3 g/km CO2-kibocsátással vitathatatlanul a legjobb Európában. A 3 hengeres PureTech turbómotorunk által elnyert nagybecsű díj a PSA mérnökeinek szaktudását dicséri a benzinmotorok fejlesztése terén. Szép elismerés mindazon technikai újításokra nézve, melyek célja a fogyasztás egyre nagyobb mértékű csökkentése. 

A Nemzetközi Év Motorja díjról:

Az év Nemzetközi Motorja díjat az Engine Technology International szervezésében kerül kiosztásra, egyike a legértékesebb autóipari elismeréseknek. A nemzetközi zsűrit 34 ország 84 elismert autós szakújságírója alkotja, akik tesztvezetésen ismerkednek meg a legújabb modellekkel, és tapasztalataik alapján állítják fel saját sorrendjüket azokról a motorokról, amelyeket vezetési komfort, menetteljesítmények, fogyasztás, valamint a legújabb technológiák alkalmazása tekintetében a legjobbnak ítélnek.

A PSA Peugeot Citroën Csoportról:

A három világhírű márka, Peugeot, Citroën és DS erejét egyesítő Csoport 2014-ban 3 millió gépkocsit értékesített világszerte. Az európai autógyártók között második helyen álló csoport árbevétele 54 milliárd euró volt 2014-ben. Károsanyag-kibocsátás tekintetében a legjobb Európában: az általa forgalmazott gépkocsik átlagos CO2-emissziója 110,3 g/km volt 2014-ben. A PSA Peugeot Citroën 160 országban van jelen a világon. Tevékenységeinek köre a finanszírozásra (Banque PSA Finance) és a járműfelszerelésre is kiterjed (Faurecia). 

Top